Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Над 230 "буренясали" коли и камиони, излезли отдавна от употреба, са били премахнати от улици и тротоари в Шумен за година, отчитат общински инспектори. Инициативата за чистене на общинските терени от коли стартира м.г. след като общината сключи договор с фирма, която да прибира колите на своя площадка. Тогава инспектори преброиха 400 трошки по шуменските улици, но според тях сега броят им не е намалял, защото ежедневно шофьори зарязват нови, каза Борислав Станев, гл. инспектор "Контрол по чистота" в общината.

Голяма част от собствениците на стари коли съвестно ги махали още с първото писмено предупреждение от общината, но в 68 случая били започнати процедури за принудително премахване. До площадка за съхранение са репатрирани 13 коли и никой не се заинтересовал от тях. Това са возила най-вероятно на починали стопани и такива с неизяснена собственост, коментира Станев.

Според него, ако шуменци сами предадат колата си на фирма, ще имат само полза и могат да спечелят 200-300 лв. Станев даде пример със себе си и каза, че му изплатили веднага 250 лв. Редът е следният : Собственикът на ненужна кола се свързва с лицензирана фирма и доказва с талона на возилото, че е негова собственост. Договарят се за цената и фирмата издава удостоверение, че е приела возилото. С документа и регистрационните табели се отива в КАТ и общината, която трябва да бъде информирана, че МПС-то е бракувано и повече няма да се дължи данък за него.

Иначе община Шумен вдига колите със съдействието на фирма "Метарекс", която ги съхранява 14 дни на своя площадка. За това време собственикът може да си вземе колата обратно, но дължи разходите за транспорт и съхранение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони