Премиерски съветник се оказа руски шпионин

Кремъл: Нямаме информация по случая

В Украйна бе задържан съветникът на премиера и зам.-шеф на протоколната служба Станислав Ежов по обвинения в шпионаж в полза на Русия, предаде УНИАН.

Арестът бе извършен в сряда, но едва днес бе съобщена самоличността на заподозрения, който бил отведен в полицията направо от работното си място в министерския съвет.

По данни на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Ежов имал достъп до много специфична служебна информация, която “прилежно и творчески събирал и предавал на руските спецслужби”.

“Работил е като истински шпионин - крадял документи и изкопчвал информация от колегите си, същински плъх с очила!”, възмути се началникът на отдела за контраразузнаване в СБУ Алексей Петров. По-рано Ежов е работил в посолството на Украйна в САЩ и в администрацията на президента на САЩ. Бил е личен преводач на премиера и го е съпровождал при всички негови международни срещи и пътувания.

Чиновникът, който е обвинен в държавна измяна, бил вербуван от Москва по време на продължителна командировка в чужбина. Съпругата му Юлия е рускиня, но дъщеря им Мария е с украинско гражданство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че е запознат с новините около ареста, но не разполага с никаква информация по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят