Премиерът Борисов в Рабат: Мароко е перспективен външнотърговски партньор

„За нас Мароко е перспективен външнотърговски партньор, което се отбелязва с нарастващия стокообмен през последните години. Но има още неизползван потенциал, който си поставяме за цел да развием“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Кралство Мароко д-р Саад Еддин Ел Отмани. Разговорът между двамата се състоя в Рабат, където премиерът Борисов е на двудневно официално посещение.

Българският министър-председател посочи, че визитата ще даде допълнителен тласък на двустранния политически диалог на най-високо равнище и ще открие нови възможности за сътрудничеството в различни области от взаимен интерес.

„За мен е изключително удоволствие да ви посрещна. От самото начало нашето сътрудничество с ЕС е много добро. Мароко има силно и значително присъствие в Африка. Благодаря Ви, че България като член на ЕС винаги е подкрепяла идеята за тесни отношения между ЕС и Мароко,“ отбеляза по време на срещата министър-председателят на Мароко Саад Еддин Ел Отмани.

В рамките на срещата премиерът Бойко Борисов отчете географската близост на Мароко с ЕС и статута на страната в отношенията със Съюза, които я определят сред основните партньори на България и занапред. „Имаме желание за участие в съвместни проекти, в рамките на програми на ЕС, изпълнявани в Мароко“, заяви българският министър-председател пред премиера Ел Отмани. Борисов добави, че страната ни би желала да се възползва от солидното присъствие на Мароко на Африканския континент – и в частност в държавите от Западна Африка, като платформа за съвместно икономическо и политическо сътрудничество с трети африкански страни.

„Заинтересовани сме от по-тясно сътрудничество с Мароко в сферата на сигурността, което ще задълбочи партньорството ни и ще даде висока добавена стойност за двете страни“, подчерта премиерът Бойко Борисов пред мароканския си колега.

Българският министър-председател посочи в разговорите и добрите перспективи за сътрудничество в областта на оръжейната, машиностроителната, металообработващата промишленост. „Трябва да се повишат усилията за инвестиционно сътрудничество, а една от формите за това е създаването на смесени предприятия“, добави премиерът пред министър-председателя Саад Еддин Ел Отмани.

Двамата премиери бяха категорични, че перспективни сфери за инвестиционно сътрудничество са строителството, текстила, туризма, транспорта, преработвателните предприятия, хранително-вкусовата промишленост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България