Премиерът Борисов: В рамките на следващите три седмици ще дойде икономическа делегация у нас

Задействахме в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация от ОАЕ в България. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай. По думите на премиера в тази делегация ще дойдат няколко министри. „До 20 ноември ще дойдат 7 университета от Дубай“, допълни премиерът.

По думите му с шейха Мохамед бин Рашид Ал Мактум дълго са говорили по различни теми, свързани с прехраната, хъбове, депа, които да се направят в България и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост и полуфабрикати.

20181022_141723„С шейха се разбрахме да опитаме до Нова година да подпишем рамковото споразумение за сътрудничество“, допълни премиерът. „Вярно е, че в други държави на Балканите по-лесно се дават разрешения, особено в собствеността върху земята, но аз мисля, че интересът към България и нашето геостратегическо положение е такова, че имат основателен интерес към нас. С подобни хъбове в областта на прехраната можем максимално да използваме мощностите на България и Балканите в тази сфера“, заяви Борисов.

Той уточни, че туризмът също ще влезе в рамковото споразумение. „След един месец вътрешният министър ще бъде тук, в Дубай“, допълни още премиерът. По думите му има идея да се направи споразумение между полицейските системи и служби, за да си помагат. Борисов заяви, че е поканил премиера да дойде в България да види конезавода в Шумен, тъй като той има интерес към тази тема.

„Понеже той е много практичен човек, се разбрахме на две стъпки. Първо идват министрите, правим всичкия този бърз обмен, комисиите, които да заробят в рамките на месец, месец и половина. Тогава да подпишем споразумение за стратегическо партньорство и тогава вече можем да говорим за посещение в България, където специално премиерът, неговият интерес ще бъде при природата, конете, земеделието“, допълни още министър-председателят.

По думите му за всяко нещо, което е договорено в ОАЕ още докато си тръгнат, разбират дадените задачи към министрите - какво и как бързо да свършат. „Действително според мен от нас си зависи да се възползваме от този шанс“, заяви още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България