Премиерът Борисов: Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава

Против съм затварянето на университети в Унгария, заяви министър-председателят

Моята идеология е, че всяка страна, външна граница на ЕС, трябва да се стегне, да й се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава. Ако се справи добре ще получи само аплодисменти, това заяви премиерът Борисов в Залцбург, където ще участва в неформална среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Аз съм категорично против затварянето на университети в Унгария, дали им харесва или не на колегите в Унгария, аз съм му казвал на Виктор, той трябва в някои отношения да направи корекция на своите политики, заяви премиерът.

България води достатъчно твърда политика по отношение на мигрантите, дори, доколкото разбрах, ще има питане в Европейския парламент защо връщаме мигранти на Турция, каза още Борисов. Водим достатъчно твърда политика, съобразена с правата на човека. Изказвания и третирания на мигрантите в недобър дух са недопустими, надявам се и Унгария, и ЕС да не допуснем един ден това да се случи, уточни премиерът.

Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария, заяви още Борисов. Премиерът уточни, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

„Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено”, добави премиерът Борисов и уточни, че темата няма да бъде разглеждана и на неформалната среща в Австрия, която започва днес.

Премиерът Борисов и припомни мерките, които предприе страната ни - с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията. Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. “Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали”, каза още премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика