Премиерът Борисов: Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането на Македония в ЕС

Членството им е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята, отбеляза премиерът

Срещата при президента беше конструктивна. За съжаление не всички политически партии изпратиха лидерите си. Това е неуважение към президента. Благодаря и на членовете на съвместната комисия, които свършиха много работа - 7 заседания досега са провели. Това коментира премиерът Бойко Борисов след срещата при държавния глава за отношенията със Северна Македония, която продължи близо три часа.

"Ние сме братски народи, нека тази братоубийствена война да престане от страна на пропагандата в Скопие. Ние по-близък народ нямаме. Това е апел към тях. Положихме огромни усилия. Работим заедно по много проекти", призова Борисов. По думите му, ако спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, това ще остане записано в историята, след като всички 27 страни са ги подкрепили.

"Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането на Македония в ЕС. Затова аз апелирам комисията на направи бързо среща и да вземе решение. След това имаме 71 инструмента - толкова са преговорните глави за присъединяването на Македония към ЕС. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето", добави премиерът.

"Нашата позиция е ясна - изключително важно е те да бъдат приети в ЕС. Но това зависи от тях. Не може да се случва за наша сметка, прекроявайки историята", подчерта Борисов. С Обединени патриоти сме на едно мнение по темата. Те са по твърди в позицията си, ни сме по-меки, каза той.

Коментар направи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов:

"Управляващите в Скопие се подиграват с нас и печелят време. Последното заседание на комисията е насрочено само ден преди срещата в Брюксел, на която ще бъде взето решението за започване на преговори със Скопие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика