Премиeрът: Ако нашите зелени отидат в Австрия, ще ликвидират целия зимен туризъм

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Архив

Да имаш инвеститори като Марк Жирардели е много хубаво, каза Бойко Борисов

Безспорно Марк Жирардели е световна звезда. За всеки курорт и за всяка държава да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Австрия, след като вчера стана ясно, че именно австрийската легенда в ските притежава 100% от собствеността на “Такс сървисиз лимитед”, която е мажоритарен собственик на концесионера на ски зона “Банско” - “Юлен” АД.

"Така или иначе темата за Банско трябва да я развързваме и да отиваме към решение, защото това е един прекрасен курорт", подчерта Борисов.

"Виждате, че тук (в Австрия - бел. ред.) хората изкарват милиарди от туризма. С пъти повече лифтове и писти, и никаква екология. Тук няма ли зелени, аз не знам. Ако нашите зелени дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който е около 30-40%, цели провинции си изкарват хляба от това. Аз съм горд, че България има най-силните зелени организации в света. Както виждате 20 г. няма правителство, няма президент, който да намери кураж да се изправи и да каже: "Правилно решение е да се развива туризмът", коментира още Бойко Борисов.

По отношение на глобата, наложена от ЕК на БЕХ, министър-председателят отбеляза, че сумата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът Борисов изтъкна, че преговори са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, която в последствие е намалена на 77 млн. „Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система“, заяви министър-председателят. По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. „Искаме още по-добре да се справяме през следващите години“, допълни министър-председателят във Виена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа