Марк Жирардели е собственик на „Юлен“ АД (ОБЗОР)

Легендата се срещна с трима министри за развитието на ски зона „Банско”

Легендата в ските Марк Жирардели е представил оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на “Такс сървисиз лимитед”, която е мажоритарен собственик на концесионера на ски зона “Банско” - “Юлен” АД. “Това стана по време на среща в сградата на Министерството на околната среда и водите”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

От там добавят, че на разговора са присъствали ресорният министър Нено Димов, министърът на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов.

Жирардели е бил придружен от адвокатите на “Юлен” АД. Обсъдени са концесионният договор за ски зоната и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта. Министър Димов обяснил на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с “Юлен” АД, за което е упълномощен от Министерския съвет.

С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната площ на ски зона “Банско”, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Дискутирана е и необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство.

Това е втората среща по въпроса, след като правителството възложи на министър Нено Димов да проведе преговорите, по време на които да се съобрази с препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров, представени с писмо до премиера Бойко Борисов.

Според Цацаров договорът трябва да бъде променен, а по този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.

В МРГ участваха представители на 9 институции и след повече от година работа, през 2016-а, експертите излязоха с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на “Юлен” АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

Марк ЖирарделиПеткратен носител на Световната купа

Марк Жирардели е австрийски скиор, състезаващ се за Люксембург в алпийските дисциплини. Той е един от най-успешните скиори, петкратен носител на Световната купа (1985, 1986, 1989, 1991 и 1993).

Има и 9 малки купи в отделните дисциплини. Сочен е за един от последните велики майстори от старата школа, които можеха да карат във всички дисциплини. Липсва му само титла от супер-гигантския слалом, но там също има немалко победи в отделни състезания. Общо 46 пъти е стъпвал на най-високо стъпало на подиума в Световната купа, има 4 световни титли и още 7 медала от първенства на планетата. Единственият трофей, който му се изплъзва, е олимпийското злато. Жирардели печели два сребърни медала от Албервил 92.

През 2005-а е поканен за специален гост на откриването на ски сезона в Банско. Тогава курортът под връх Тодорка все още е в „детска възраст” и признанията от Световните ски награди са далеч в бъдещето. Но Жирардели, който е бил във всички водещи зимни центрове в света, веднага съзира потенциала на градчето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България