Преподаватели по „Дизайн на стъклото” разработиха иновации от комбиниране на несъвместими материали

Студенти и любители на магичния материал извайваха предмети в ателието на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ

Базата за витраж, който е част от учебната програма по „Стенопис“ във Факултета по Изобразително изкуство към Великотърновския университет, през уикенда се превърна в притегателно място, както за студенти, така и за любители на стъклото. Във факултета има студио за горещо стъкло, което е единствено в България и второ на Балканите и там бе организиран уъркшоп.

От 5 до 7 октомври студенти и желаещи да се докоснат до това изкуство имаха възможност да ваят изделия от стъкло под ръководството на проф. Борис Шпейзман, преподавател в Академията Безалел в Йерусалим и собственик на студио за горещо стъкло в Тел Авив и съпругата му д-р Анастасия Андреева, която пък е водещ преподавател на магистърската програма „Дизайн на стъклото” във ВТУ.

„В тази програма младите ни колеги се учат на различни техники на обработка на стъкло, но основно работят с пещта. Те разглеждат стъклото като артмедия, изобщо не става въпрос за стъклото като промишлен материал. Интерес към заниманията проявиха дори и фармацевти, които споделиха, че са привлечени от красотата на този магичен материал”, коментира д-р Анастасия Андреева.

Тя допълва, че студентите в базата се запознават с 3D формата на стъклото.

„Няма друго учебно заведение за духано горещо стъкло. Напоследък има все по-голям интерес към тези изделия в Европа. Работата със стъклото обаче не е лека”, споделя д-р Андреева.

Със съпруга си, който е един от най-известните в света преподаватели по Стъкло, са разработили иновации от несъвместими материал, които са с различно темпериране. Като доказателство за това преподавателката показва творба изваяна от стомана и горещо стъкло, която е изложена в галерия в чужбина.

„По принцип стъклото трябва да се пръсне при досега с метала, но ние открихме начин за съвместяване им”, уточнява д-р Андреева.

Тя показва и изваяна от нея конска глава от поредицата „Нощем с белите коне” като споделя, че ухото на коня е посипано с керамика. Д-р Андреева разказва и за изработена от проф. Шпейзман риба, която е комбинация от органика –скелет на крава и от стъкло. Творбата е изложена в САЩ. Произведения на двамата преподаватели има в Дания, Израел и други страни по света.

„Приятно съм изненадан, че в България хората са много възприемчиви и талантливи. С удоволствие им преподавам тънкостите на това изкуство”, коментира проф.Шпейзман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование