Преяждането по празниците вреди сериозно на здравето

Понякога има генетична предразположеност

Най-опасно е прекаляването с лесно усвоимите въглехидрати и животинските мазнини

Преяждането, наричано още хиперфагия, освен симптоми като подут стомах и чувство на дискомфорт може да причини влошаване на здравословното състояние, обясни за „Труд” доц. д-р Евгени Стойнев, работещ в областта на метаболитните заболявания, клиничната диететика и превантивна кардиология в Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис III” - София.

Обичайно преяждаме с храни, които са най-опасни за здравето - като лесно усвоими въглехидрати, съдържащи се в белия рафиниран хляб и в други тестени изделия, както и в сладкарските произведения. Преяждаме и с животински мазнини, съдържащи се в месните и млечни храни като тлъсти меса, високомаслени млека и млечни продукти.

За системното преяждане понякога има генетична предразположеност. Тя не се предава директно, но ако са налице родители или роднини, които са склонни да преяждат, има по-голяма статистическа вероятност да се случи и на следващите поколения.

„При стрес една малка част от хората губят апетит и престават да се хранят или се хранят много по-малко от необходимото и намаляват теглото си. При повечето хора обаче, за да се преодолее стресът, се поемат големи количества храна, особено лесно усвоими въглехидрати”, посочва доц. Стойнев. Причината за прием на въглехидрати се обяснява с последвалата повишена продукция от организма на серотонин, т. нар. хормон на щастието и доброто настроение. „Това е един вид приспособителна реакция на организма”, казва доц. Стойнев, като пояснява, че когато стресът е хроничен, преяждането става системно.

Преяждането с мазни храни може да предизвика смущения в работата на жлъчния мехур и панкреаса, като се стигне до жлъчни кризи и панкреатит, може да навреди и на тънкото и дебелото черво.

Особено опасна е острата дилатация (разширение) на стомаха вследствие на консумирането на прекомерни количества храна. Ненавременното й лекуване може да доведе до фатален край. До това може да се стигне и след преяждане с храни, които съдържат големи количества мазнини. „Тогава при хора, които имат склонност към сърдечно-съдови заболявания, или при изявени сърдечноболни може да се стигне до внезапна сърдечна смърт, например при миокарден инфаркт, остро ритъмно нарушение и други”, казва доц. Стойнев. Смъртните случаи не са чести, но напълно възможни, затова са необходими спешни мерки. Лечението при преяждане е строго индивидуално. Основните методи включват диета, подходящ двигателен режим и промяна в начина на живот. Когато те не са достатъчни, може да се прибегне до медикаменти, но само в краен случай поради множеството странични ефекти.

 

Повече салата с агнешкото на Гергьовден

Традиционното агнешко за Гергьовден, макар да е месо от младо животно, не е напълно безобидно. Причината е, че агнешката мазнина съдържа късоверижни мастни киселини, които могат да постъпят в кръвообращението под формата на частици (т.нар. хиломикрони) и да образуват “тапи”, запушващи кръвоносните съдове. Затова е добре да се яде с повече зелена салата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве