Принц Чарлз - Най-накрая коронясан

И каква стана тя? Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, известен просто като принц Чараз, най-накрая се сдоби с корона. Но не такава, за каквато чака вече 71 години, а най-обикновен коронавирус. Това е новината от седмицата, която раздруса кралския двор във Великобритания. Според предварителните информации, се предполага, че принцът на Уелс е прихванал вируса на някоя от безкрайните срещи в последно време. След като са установени първите симптоми, аристократът се е поставил под карантина в кралския замък “Балморал” в Шотландия.

“Балморал” е едно доста китно имение и Чарлз едва ли ще скучае в тези 20 хиляди хектара и обслужван от над 50 души. Любимата лятна резиденция на кралското семейство е закупено от съпруга на кралица Виктория - принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота и е частна собственост, а не както другите имоти - държавни. Чарлз, работи в карантинна обстановка и не се предава.

Според официалната информация, принцът се чувства добре. Неговата съпруга, 72-годишната херцогиня на Корнуол - Камила, е изследвана за вируса, но тестът е отрицателен.

Принц Чарлз спокойно може да мине за съпътстваща жертва в английската история. Животът му започва добре, върви добре, но все нещо не е както трябва. Ожени се за принцеса-красавица - Даяна, която му избяга с арабин - Доди Ал-Файет. После принцесата загина и остави децата му клети сирачета, чиято обърканост си личи и днес.

Сетне принцът се ожени са и за Камила, която никой не харесва. Единият му син - принц Хари, се отрече от кралското семейство и синята му кръв почервеня. И всичко заради една парясница от Канада - Меган. А можете да отчетете, че всичко това се случва няколко десетилетия след епохата, когато моралът (и войните) в кралското семейство стояха над всичко. Спомнете си (ако можете да се върнете толкова назад във времето), как се залюбиха Чарлз и Даяна и каква приказна и морална идилия бе тази история.

Според хрониките, Даяна и принцът се познават отдавна. Даяна е издънка на благороднически родове. С малко търсене доза упорство, може да се намерят ДНК-следи от Стюардите (да не се бърка със стюардеси от авиокомпаниите), Мери Бойлен и фамилията Чърчил. В сравнение с Меган, съпругата на Хари, тя е императрица, тя фея от приказки на Ханс Кристиан Андерсън. Освен това към бъдещата съпруга на престолонаследника по онова време е имало много стриктни юридически изисквания, като две са категорични - да е девствена и да не е католичка. Ех, Меган, Меган, Меган!

Твърде е вероятно кралицата-майка да е направила избора за булка в синхрон с юридическите изисквания и това предвещава по-късната трагедия, дала толкова хляб и хонорари на британските медии. Даяна, пишат, събужда интереса на Чарлз през лятото на 1980 г. Това става по време на един уикенд в провинцията, когато тя наблюдава как принцът играе поло - рядък спорт, за който са нужни излишно време, скъп кон и добър травматолог.

Чарлз и Даяна се сближават, но предвид изискванията за девственост, не прекалено много. Престолонаследникът кани бъдещата принцеса на Уелс на дълъг уикенд, първо на кралската яхта “Британия”, а сетне и в същата тази кралска резиденция - Балморал, Шотландия. Точно в този замък, където днес кръстосва Камила, Даяна се среща с монарсите. Те я одобряват (твърде вероятно е службите да са я одобрили още по-рано, иначе тунелът Пон дьо л'Алма щеше да се появи в Англия).

Чарлз прави официално предложение за женитба, но годежът им е обявен няколко седмици по-късно - на 24 февруари 1981, когато престолонаследникът подарява на принцесата пръстен за ?30 хиляди с 14 диаманта и сапфир. Цялото кралство празнува.

Следва приказна сватба и още повече диаманти, военни шпалири, каляска, диаманти, церемония в катедралата “Сейнт Пол”, диаманти и така докато не се появява Доди Ал-Файет, а малко по-късно и гореспоменатият тунел Пон дьо л'Алма в Париж, където влюбените се блъскат и загиват в загадки и догадки.

Драмата на принц Чарлз е, че вече е на 71 години, а короната все още е далеч, а във Великобритания се говори, че кралицата може би ще предаде жезъла на принц Уилям.

Преди 22 години, когато за първи път пристигна в България, Чарлз намекна, че кралицата трябва да отстъпи трона и това бе отразено от британските медии много детайлно и жлъчно. Тогава принцът пя в Пловдив, заедно с президента Петър Стоянов, All we need is love (на Бийтълс), но истината беше, че принцът искаше Виктория Втора да чуе All I need is crown (Всичко, от което се нуждая е короната). Е, най-накрая бе коронясан, макар и с вирус. Господ да пази принца!

 

Елизабет Втора се оттегли... в “Уиндзор”

Разбира се, всички се интересуват какво се случва с кралицата, която влиза в най-рисковата група и цялото Обединено кралство живее с мислите си за нея. Все още не е ясно дали ще се правят тестове на 93-годишната кралица Елизабет Втора и на 98-годишния й съпруг принц Филип. Двамата още миналата седмица се оттеглиха в замъка “Уиндзор”. Заради възрастта си кралицата и съпругът й попадат в групата на особено застрашените. Кралицата обаче досега е доказала, че нито войни, нито вируси я плашат.

 

За него

Архетип на стила

В живота си и в кариерата си съм срещала всякакви стилове и всякакви вкусове. Имам представа за това как изглежда един истински британски джентълмен и този образ намира истински израз в принц Чарлз. Той е извън модата - той е архетип на стила.

Донатела Версаче, дизайнерка

 

Имаше малко влияние

Ами аз съм много сходна възраст с принц Чарлз. Година по-възрастен съм от него. Бях в университета по същото време, когато и той е бил. Мисля, че през шестдесетте години, като всички аристократи, той наистина имаше много малко влияние върху живота ми и изглеждаше много закостенял в нагласите си.

Антъни Холдън, писател

 

Той е моят герой

Принц Чарлз определено е моят герой. През целия си живот, във всички си дейности, той използва позицията си и авторитета си за да прави само добро на този свят.

Вивиан Усетууд, дизайнерка

 

Не е закостенял

Принц Чарлз е много спокоен на масата, разхвърляйки салата си волно-неволно. Изобщо не мисля, че е вдървен и закостенял.

Мадона Луиз Чиконе

 

Обречен е от себе си

Принц Чарлз е обречен от самия себе си, след като толкова настойчиво иска да бъде възприеман като умен и културен аристократ: умните, културни хора не го купуват, а масово хората не желаят умен и културен владетел.

Джеймс Хоус, писател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети