Продават цигари до почти всички училища в София

Близо до почти всяко столично училище се продават цигари. В 95% от проверените учебни заведения тютюн се предлага на не повече от 250 метра. Това показва изследване на коалицията "За живот без тютюнев дим", съобщи bTV.

Въпреки забраната за продажба на непълнолетни учениците масово имат достъп до цигари и една четвърт от 16-годишните пушат.

В гимназията по строителство от 400 ученици в смяна около 20 тичат по стълбите за цигара в междучасието. Училището обаче е в центъра и тютюневи изделия има навсякъде.

„Правим много неща - часове на класа, връстници помагат на връстници, непрекъснато се говори. Подкрепени сме от една част от родителите, но има такива, които негласно подкрепят децата си, дори пушат с тях”, заяви психологът Невена Минчева.

Само до 3 от 87 училища в София не се предлагат цигари, а според изследванията колкото по-изложени на реклами на тютюн са децата, толкова по-вероятно е да пропушат.

„Едно дете като е почнало да пуши на 10 години, то на 25 има 15 годишни стаж пушене, съдовете му са увредени още тогава”, обясни д-р Маша Гаврaилова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

„Настояваме видимата реклама на тютюневи изделия да изчезне - от билбордове, магистрали, шосета”, обясни д-р Гергана Гешанова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

Данните от изследването са внесени в прокуратурата, а тя само преди седмица разпореди проверка, която включва и продажбата на цигари на ученици.

„Ще се включат и органите на реда, защото в миналото сме имали известни затруднения при извършване на тези проверки с доказване на тяхната коректност, особено когато става въпрос на т. нар. таен клиент, това е непълнолетно лице, което ние изпращаме, за да направи опит да закупи тютюневи изделия”, поясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Резултатът от проверката се очаква в средата на декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България