Прокуратурата поиска разпускане на 33 партии

Сред тях са "Ера 3" и Бизнес блока

Софийска градска прокуратура, след извършена проверка и въз основа на изискани материали от Централната избирателна комисия, Софийски градски съд и Сметната палата, и в изпълнение на правомощията си по Закона за политическите партии, внесе искови молби в СГС за прекратяване (разпускане) на 33 политически партии, съобщиха от държавното обвинение.

Партиите са следните:

„Българска национално – радикална партия", „Социалистически младежки съюз“, „Съюз на демократичните партии и движения ЕРА- 3“, „Отечествена партия на труда“, „Български бизнес блок“, „Алтернативно социалистическо обединение – независими“, „Движение „Народен юмрук“ за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, „Българска християнска коалиция“, „Съюз България“, „Движение за единение на нацията“, „Движение кредитор на доверие“, „Политическо движение Заедно за Сливен“, „Роден край“, „Камара на експертите“, „Републиканско – демократическо движение на всички отрудени и обременени“, „Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/“, „Съюз на националното достойнство Гранит“, „Българска национал-патриотична партия“, „Обединение Достойна България“, „Народняшка земеделска партия „Никола Петков“ “, „Политическа партия Дела“, „Партия на либералната алтернатива и мира /ПЛАМ/“, „Северна лига“, „Гражданско движение Глас“, „Черноморец“, „Партия Движение за социална солидарност“, „Българска индустриално аграрна партия“, „Единен пенсионерски съюз“, „Български граждани ЗБОРИМ“, „Нова Европа“, „Победа“, „Национално патриотично обединение“, „Движение за благоденствие и възход“.

На прекратяване по реда на чл. 40, ал.1, т.3 от ЗПП (неучастие в избори за народни представители, президент и вицепрезидент, общински съветници и кметове за период повече от 5 години от последната им съдебна регистрация) подлежат 31 политически партии.

На основание чл. 40, ал.1, т.4 от ЗПП, поради неподаване на задължителните по закон годишни финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години, СГП е внесла искове за прекратяване против две политически партии, както следва: „Национално патриотично обединение“ и „Движение за благоденствие и възход“.

СГП ще продължи да упражнява правомощията си по ЗПП при наличието на законовите основания за прекратяване на съответните партии и в защита на обществения интерес, уверяват от държавното обвинение.

На същите основания, но чак след разследване на "Труд" , прокуратурата поиска заличаването на първата партия на Веселин Марешки "Национално движение за свобода и демокрация". Делото е насрочено за 3 октомври .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика