Променят трамвайни маршрути заради ремонта на „Графа“

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и пространството в района започва на 8 май. Заради реконструкцията се налагат промени в движението на трамваите.

Линия 18 се закрива за времето на ремонта, съобщиха пред „Труд“ от столичния Център за градска мобилност.

Трамваите 10 и 12 се обединяват в една временна линия под № 10. Тя ще тръгва от ж.к. Западен парк по маршрута на трамвай 10 до бул. „Витоша“. После ще минава бул. „Княгиня Мария Луиза“, подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, ул. „Илиянско шосе“, по маршрута на линия 12 до кв. „Илиянци“.

По линията на трамвай 4 пък мотрисите ще бъдат по-на често. Интервалът им ще е до 9 минути в делничен ден.

Освен това ще бъде пусната временна автобусна линия „ТМ 10“. Маршрута й ще е - Зоопарка, ул. „Сребърна“, бул. „Черни връх“, бул. „Джеймс Баучер“, бул. „Св. Наум“, бул. „Черни връх“, бул. „Ев. и Хр. Георгиеви“, ул. „Ген. Гурко“, ул. „Алабин“, бул. „Хр Ботев“, бул. „Ал. Стамболийски“, пл. „Св. Неделя“, бул. „Тодор Александров“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Ев. и Хр. Георгиеви“ и обратно до Зоопарка. В делничен ден линията ще се движи на 8-11 минути през деня и 20 мин. през нощта. През почивните дни интервалът ще е 13 мин. през деня и 35 мин. през нощта.

Автобусите от линия „ТМ10“ ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута, включително и на разкритите за нощния транспорт по бул. „Цар Освободител“ на пл. „кн. Александър I” и ул. „6-ти септември“.

По маршрута ще бъдат открити и 4 временни спирки. Първата от тях се казва „Сатиричен театър“ и ще е на ул. „Ген. Гурко“ на 25 м след ул. „Г. С. Раковски“ в посока Съдебна палата. Втората – „Съдебна палата“ ще е на ул. „Алабин“ на 50 м след бул. „Витоша“ в посока пл. „Македония“. Третата спирка ще се нарича „пл. Възраждане“ и ще бъде на бул. „Ал. Стамболийски“ на 55 м след бул. „Хр. Ботев“ в посока пл. „Св. Неделя“. Спирка „пл. Св. Неделя“ пък ще е на бул. „Ал. Стамболийски“ на 5 м след бул. „Витоша“ в посока пл. „Македония“. Около временните спирки ще бъдат закрити зоните за паркиране.

Ремонтът около ул. „Граф Игнатиев предвижда подмяна на канализацията, настилките и трамвайните релси по улицата, ремонт на площадите "Славейков", "Гарибалди" и на градината пред църквата "Св. Седмочисленици", както и на част от "Солунска", "Шишман" и „6-ти септември". Ремонтите ще започнат от ул. „Алабин“ и ще се извършват поетапно. Първата фаза ще е до пл. „Гарибалди“, втората продължава до Попа, а третата - до бул. "Ев. И Хр. Георгиеви".

Трамвайните релси ще станат безшумни. Платното и тротоарите ще се изравнят и ще станат едно споделено пространство. След реконструкцията пазарът за книги на пл. "Славейков" ще е с нови павилиони. Пазарът за зеленчуци ще се премести срещу градинката при църквата "Св. Седмочисленици" и ще работи само в определени дни. Ремонтът ще продължи 300 дни. На 26 март Столичната община избра за изпълнител на дейностите "Джи Пи груп". Поисканата цена е малко над 24.1 млн. лв.

карта ремонт София Графа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България