Проф. Анна-Мария Борисова: От щитовидната жлеза на майката зависи да роди умно дете

Мозъкът се развива през първите 6 месеца, а тогава плодът не произвежда собствени тиреоидни хормони

Учените и лекарите отдавна тръбят, че диабетът все повече придобива характер на епидемия. В света страдащите от него през 2000 г. са били 151 млн., 2015 г. са 415 млн. – трикратно увеличение за 15 години, а се очаква през 2040 г. те да станат 642 милиона души. В България динамиката на броя на диабетиците се проследява от 2006 г. Тогава у нас има 5% известен диабет, а през 2015 г. - 8,78%, което е равно на над 500 хиляди българи! И това са само диагностицираните случаи...

Диабет тип 2 засяга почти еднакво мъжете и жените, но смъртността от това заболяване е по-висока при нежния пол. Всяка година 2,1 млн. жени по света умират във връзка с диабет. Освен това сърдечно-съдовите заболявания при жените с диабет тип 2 се срещат 10 пъти по-често в сравнение с мъжете. Това е много тревожно, особено като знаем, че 65% от общата смъртност се дължи именно на сърдечно-съдовите заболявания и по този показател сме на първо място в Европа...

Две от пет жени (40%) под 30 години са с диабет. Според статистиката на Международната диабетна федерация 16% от бременните през 2015 г. са имали някаква форма на хипергликемия през бременността, което е свързано с рискове за майката, плода и самото раждане.

Какво представлява гестационният диабет

„Гестационен диабет е всяко отклонение от нормалните стойности на кръвната захар, което за първи път се установява по време на бременност“, обяснява проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

Бъдещата майка не бива да има висока кръвна захар, не и над 5,1, затова Международната диабетна федерация препоръчва здравословно хранене, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене. Здравословната храна е особено важна, за да не се стигне до затлъстяване, което пък от своя страна е предпоставка за гестационен диабет. Особено важна препоръка е още при старта на бременността да се провежда скрининг за откриване на недиагностициран диабет и да не се чака до 24-та гестационна седмица, както е прието. В света половината от диабетиците не знаят за болестта си, у нас – между 30 и 50%.

Все повече по света и у нас се засилва тенденцията жените да са бременни в по-късна възраст, над 30 г., а с напредването на годините нараства и рискът от диабет.

Всички тези предпоставки – епидемия, наднормено тегло (индекс на телесната маса над 25), затлъстяване, недиагностициран диабет, по-възрастни бременни, прилагане на асистирана репродукция, наличие на родственик със захарен диабет (независимо от кой тип), родено по-рано дете с тегло над 4 кг, репродуктивни неудачи в миналото - означават, че голям процент от тези, при които е установена бременност, са потенциални диабетици до доказване на противното. Ако при скрининга, който се състои от отговори на въпросник, се установи дори един рисков фактор, жената трябва да се изследва за гестационен диабет и така бременността да бъде спасена от усложнения.

Рисковете от високата кръвна захар

Около 10-12% от жените с диабет по времена бременността го имат отпреди да заченат. Рискът за тях се изразява в това, че той може да доведе до влошаване на зрението, на бъбречната функция, развитие на артериална хипертония, спонтанен аборт, раждане с цезарово сечение и други проблеми, например прееклампсия.

Рисковете за плода са малформации, както и раждането на голямо дете, което има проблеми преди, по време на и след раждането. То е застрашено в по-късна възраст да развие затлъстяване, както и да заболее от диабет. Затова специалистите са единодушни, че бременността при жена с известен диабет трябва да е планирана.

Останалите близо 90% случаи на диабет и бременност е именно гестационният и той остава такъв до раждането, след което се определя от какъв тип е. В немалко случаи той претърпява обратно развитие. Тревожно е, че гестационен диабет се открива у 45% от жените с асистирана репродукция.

С какво е опасен хипотиреоидизмът

Не само захарният диабет, а и други ендокринни проблеми могат да доведат до усложнения по време на бременността и опасност за плода. Един от тях е хипотиреоидизмът – понижена функция на щитовидната жлеза.

От първия до шестия месец на бременността се формира мозъкът на бъдещия човек. Това е периодът, когато бебето няма собствена щитовидна жлеза. Наличието на тиреоидни хормони е фатално важно за правилното развитие на мозъка. През първите 6 месеца те идват изцяло от майката. Плодът започва да формира щитовидна жлеза след 6-ия месец и чак след раждането тя е пълноценна.

През първите 6 месеца, когато се формира мозъкът, е важно да се знае дали майката подава достатъчно тиреоидни хормони, за да се формира качествен мозък на нейния плод и да се роди интелигентен човек. Не всички бременни трябва да се изследват за такива хормони, достатъчно е по време на скрининга те да отговорят на няколко въпроса и ако се установи рисков фактор, тогава бременната да се насочи към ендокринолог за изследване на тиреоидните хормони.

„Да се погрижа днес за моята щитовидна жлеза заради бъдещето на детето ми“ – с това изречение проф. Борисова обобщава какво трябва да направи всяка майка, а и нейният акушер-гинеколог, още с установяването на бременността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве