Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Снимка: Архив

Починалото 3-годишно дете е било заразено с риновирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БНТ.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди спешна проверка в три столични болници заради смъртта на детето. Проверяваните лечебни заведения са Педиатричната болница "Професор Иван Митев", болница "Лозенец" и Пирогов. Причината е, че детето е преминало и през трите преди да се стигне до фаталния край.

Първо родителите завели момченцето си в Педиатричната болница, откъдето го изписали за домашно лечение. След това отишли и в болница "Лозенец", където детето било прегледано и също освободено за домашно лечение, защото нямало температура. По-късно състоянието на момченцето се влошило и родителите го завели отново в Педиатрична болница, където го приели. Състоянието му обаче се влошило много бързо и го откарали в "Пирогов", където в изключително тежко състояние и въпреки усилията на лекарите, то починало.

Родителите са изразили съмнения, че цялото това прехвърляне от болница на болница е било фатално за живота на детето. Тази вечер станаха ясни и резултатите от Националната референтна лаборатория.

"Днес, 15 ноември, в Националната референтна лаборатория се получи материал от 3-годишно дете от института "Пирогов". Без генетични методи беше доказан риновирус. Не твърдим, че това е причината за смъртта, но риновирусът е една инфекция, която понякога може да протече много тежко", каза проф. Тодор Кантарджиев.

От два месеца предупреждавам, че в нашата страна, особено в по-големите градове, се разпространяват риновируси, които преминават с кашлица, понякога висока температура, засяга се обикновено гърлото и долните дихателни пътища. Много рядко риновирусът може да причини и тежки усложнения на белия дроб, каза специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България