Разкриха група, изпрала 900 000 евро

Снимка: Архив

Тарторът е в затвора, задържани са още пет участници

Петима души с криминално минало бяха задържани при специализирана полицейска операция, осъществена под надзора на Варненската окръжна прокуратура, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Варна. Арестите са в рамките на разследване по досъдебно производство за пране на 900 000 евро, придобити от измама, извършена в Швейцария.

Крупната сума е била преведена на българска фирма - бушон. Оттам парите били превеждани на порции към сметки на търговски дружества и граждани у нас и в чужбина. Подставени лица ги теглели в брой и ги предавали по сложна верига към организатора. Самият той след издирване с червена бюлетина на Интерпол заради влязла в сила присъда е бил задържан и в момента е във Варненския затвор, уточниха от полицията. Арестуваните негови съучастници имат регистрации за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. В рамките на операцията служители на отделите "Икономическа полиция" и "Разследване" в ОДМВР са претърсили 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш.

При обиските били открити и иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата - рутери от засечени IP-адреси, компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ-карти, флашки, устройства за банкиране и съхранение на данни, карти от наши и чужди банки, печати на засечените при разследването фирми и фалшиви печати на две банки, както и пистолет без документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право