Растежът зависи от военната индустрия

Уолстрийт удари дъното

България е една периферна страна за Европейския съюз. Разбира се с някакво значение за опазване на границите на ЕС, но без особени възможности за автономно управление и същевременно с твърде примитивен бизнес, тъй като при над 300 хил. регистрирани фирми само 15 хил. от тях са с над 10 човека и повече персонал. Тоест - периферна страна с един дребен и среден капитализъм, с една олигархия, която е типична за всички останали страни и с икономика, която се люшка в зависимост от решенията на Брюксел, понякога и на Вашингтон.

Така че дали страната ни е готова за четвъртата индустриална революция зависи от световните фактори, от европейските фактори и много по-малко - от националните фактори за растеж. Що се отнася темата какво ще става и какви са предизвикателствата пред нашата икономика, то тук специално можем да отделим 2-3 часа, за да ги коментираме.

Световните фактори за развитие и растеж на БВП в момента опират най-вече до, колкото и да изглежда неприятно, до растеж на военната индустрия. В момента САЩ води най-малко две студени войни в света и растежът на военната индустрия навсякъде се забелязва, че действа в посока нагоре. При това положение ние не можем да кажем, че това е нещо добро. Не всяко нещо от БВП, което расте, е добро. Ако отсеем първо какво става и какво ще става по света, забелязваме, че от две-три години една нова страна излезе начело по БВП и член по паритет на покупателната способност и това е Китай.

САЩ отстъпва лидерската си роля в момента. Другото, което става в света – забелязваме, че освен, че растежът се пренася на изток в Азия забелязваме, че има и спад. Например „Уолстрийт“ отбеляза поредния спад, достигна дъно. Пазарите по света достигнаха едно 14-месечно дъно, също и в ЕС. Така че в света се очакват не особено добри страни да се случват през следващите години, а това ще повлияе най-много върху периферните страни като България.

*Пред радио „Фокус“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения