Режат 6000 болнични легла

От 38 803 леглата трябва да станат 32 913

Одобрен е проект на нова Национална здравна карта

Около 6000 болнични легла за активно лечение в страната са под въпрос и вероятно НЗОК ще прекрати плащанията за тях. Причината е проект на нова Национална здравна карта, който беше приет във вторник от комисия с председател министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и одобрен от ръководството на Министерството на здравеопазването.

В проекта се посочва, че общо 32 913 легла са необходими за нуждите на българското население от болнична медицинска помощ. Анализ от 2017 г. показва, че за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Въпреки това картата предвижда 8190 повече легла повече, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна в момента обаче е 38 803, т.е. с 6000 повече от предвиденото и с буфера (от над 8000 легла) в новата здравна карта - 38 803.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги, посочват от здравното ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве