Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на премиера Борисов да я запази като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ „Св.Климент Охридски“. Това заяви ректорът на Алма матер проф. Атанас Герджиков по БНТ.

Планът болница „Лозенец“ да се преструктурира в педиатрична би означавал, че 17 от 18-е ѝ отделения да се закрият, поясни ректорът на СУ.

"Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и е в много отношения сред най-добрите болници. Второ, тя е учебно-клиничната база на медицинския ни факултет. В случай, че 17 от тези 18 отделения бяха пратени на други места, лекарите и медицинският персонал щяха да се пръснат и нямаше да имаме преподаватели", посочи проф. Герджиков.

Възможно е лекарите-преподаватели в МФ на СУ да останат такива, ако работят в една болница в България, допълни ректорът на Алма матер.

Педиатрична болница може да се построи навсякъде и въпросът да се направи такава е важен и трябва да се осмисли добре - затова и вчерашният дебат в Парламента е бил важен и за това днешното решение на премиера Борисов е мъдро, допълни проф. Герджиков.

"Този дебат трябваше да се проведе, преди да предприемем каквото и да било", каза ректорът на СУ.

Болница „Лозенец“ не е правителствена по име, нито дефакто, защото мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани. Пациентите ѝ обхващат и народни представители, и дипломати, заради което не може да се нарича „правителствена“, обясни проф. Герджиков.

Годината за СУ „Св. Климент Охридски“ беше успешна, заяви ректорът. Успехите на най-старото висше учебно заведение в страната може да се видят както в рейтингите, така и в броя на цитати в научи работи, заяви проф. Герджиков. По думите му, университетът може да стане много по-добър след въвеждането на редица мерки и по-високо финансиране. Това е нещо, което става с традиция, и не може да стане за няколко дни, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България