Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Време е да помислим за нов Закон за висшето образование

Снимка: Денислав Стойчев

Аз мисля, че днес ще имаме много голям консенсус в тази зала, защото много от тези неща сме ги говорили през годините, а благодарение на вестник „Труд” дискусията отново беше подновена, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков на дискусията на "Труд" за висшето образование в Народното събрание.

Аз също мисля, че трябва да се обсъди структурата и начинът на управление на висшите училища, моделът на акредитация и дали институционалната акредитация може да бъде опростена. Наред с това има още проблеми, които трябва да се решат - например да се мисли за промени в Закона за академичния състав. Според мен трябва да се позволи да има конкурс в самото начало, а след това да се израства в академичните длъжности без конкурс, защото често това спъва израстването, предложи проф. Герджиков.

Време е да помислим и за нов Закон за висшето образование, сегашният закон е хаотичен и някои текстове противоречат на текстове от други закони. Това, че започваме да мислим за изменение на закона, не значи че не трябва да мислим за създаване на нов закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование