Рецидивист бе осъден за 24-и път, влиза в затвора за 5 години

Пет години лишаване от свобода при строг режим прие да изтърпи опасният рецидивист Димо Димов, след като сключи споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, което бе одобрено от състав на Варненския окръжен съд. Това ще бъде 24-та присъда на 32-годишния варненец, който се призна за виновен за грабеж на пари със сила от кондуктор на „Градски транспорт“.

На 15 април 2017 г. подсъдимият се качил в автобус №148 от последната спирка в кв. „Владиславово“ и седнал на последната седалка. Кондукторът започнал да таксува пътниците, които били трима-четирима. Димо подал банкнота от 20 лева. Когато служителят на „Градски транспорт“ започнал да връща ресто, опасният рецидивист го хванал за ръката и започнал да дърпа банкнотите.

След като автобусът спрял на спирка, 32-годишният мъж побягнал навън, последван от ограбения кондуктор, който стискал банкнотите от 60 лева в ръката си.

От дърпането на парите и съпротивата на служителя на „Градски транспорт“ двама мъже паднали на земята. Подсъдимият успял да издърпа банкнотите от ръцете на кондуктора и побягнал. След него хукнал и кондукторът, но не успял да го настигне. На мястото на боричкането между двамата мъже останала маратонката на рецидивиста, част от веществените доказателства по делото. Въпреки това той продължил да тича, като захвърлил другата си обувка в изоставена къща на ул. „Пробуда“.

Кондукторът получил редица травми. След като извършителят бил задържан, той бил разпознат категорично от пострадалия мъж.

Изготвената по делото съдебнопсихиатрична експертиза установила, че подсъдимият Димов страда от наркотична зависимост към хероин, но към момента на престъплението е бил в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си. Квалификацията на обвинението срещу него за грабеж, представляващ особен рецидив, се определя от предходната му съдимост. Преди да извърши грабежа на кондуктора на „Градски транспорт“, той е осъждан 23 пъти с влезли в сила присъди. Последният съдебен акт срещу него е влязъл в сила на 16 юни 2016 г., с който му било наложено наказание 7 месеца лишаване от свобода за кражба.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право