Решават в петък за ареста на Иванчева

Специализираният съд ще в петък решава дали да остави постоянно в ареста кметът на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане по обвинение за подкуп в особено големи размери, след като двете бяха спипани във вторник с 26 000 евро белязани пари, предадени от изнудван предприемач. Посредникът и бивш кмет на “Младост” Петко Дюлгеров пък е направил пълни самопризнания и е разказал за корупционната схема, каза вчера шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Макар че и Дюлгеров е със същите обвинения, прокуратурата не е решила дали ще иска постоянен арест и за него.

Вчера агенти на комисията за противодействие на корупцията извършиха повторен оглед в община “Младост”. Това се наложи, след като бил получен сигнал от граждани, че адвокати на задържаната Десислава Иванчева са в сградата и искат достъп до служебни помещения и документи. Пред “Труд” секретарката на кметицата каза, че адвокати не са ходили там. Първоначалното заключение на агентите бе, че няма нищо обезпокоително и не са пипани документи, но бяха повикани и следователи. Репортер на “Труд” видя, че кабинетът на кметицата не е запечатан. Вероятно разследващите са преценили, че са иззети всички документи, свързани със случая и запечатване на помещението не се налага. Няколко часа по-късно “Труд” научи от свои източници, че заместник на Иванчева е искал справка за номерата на преписките, които са били иззети при обиските във вторник.

Разследващите са иззели записите от всички камери в заведенията, в които са се срещнали кметицата Иванчева, заместничката й, посредникът и бизнесменът, предал подкупа. Името на предприемача, за когото “Труд” научи, че е взел кердит, за да си плати рушвета, до вчера бе пазено в тайна. Въпреки че записите не са правени като СРС, те ще бъдат прегледани, за да се види още по-ясно предаването на парите. Отделно срещите са били снимани и записвани от разследващите с разрешение на съда.

Пламен Георгиев

Шефът на „Антикорупция”:

Действаме срещу корупцията

“Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено”. Това заяви шефът на комисия “Антикорупция” Пламен Георгиев по повод изказването на вицепремиера Екатерина Захариева. Той е категоричен, че прокуратурата си е свършила работата по единствения възможен законов начин по случая с кметската завера от “Младост”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право