Рибешки работи

Знаем колко полезна е рибата – не е случайно, че специалистите по хранене препоръчват да я слагаме на трапезата поне веднъж седмично. Тя е особено подходяща за деца, които изграждат костната си система, за жени, застрашени от остеопороза, и за всички, които искат да поддържат добро зрение. По-мазните риби от северните морета съдържат незаменимите омега-3 мастни киселини, които са много полезни за мозъка, сърцето и имунитета. По-сухите риби е добре да се приготвят на пара или да се пекат под фолио, по-мазните могат да се пържат или пекат на грил. Не забравяйте, че както и да я приготвяте, рибата трябва преди всичко да е прясна.

Сьомга на фурна

46-7Необходими продукти:

1 кг филе от сьомга

3 скилидки чесън

За маринатата:

50 мл вода

75 мл соев сос

75 мл мед (или на вкус)

50 мл зехтин

50 мл сок от мандарина или портокал

2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Измиваме сьомгата, посоляваме и поставяме в дълбока купа. В отделен съд смесваме всички продукти за маринатата. След това изсипваме готовата смес в голямата купа и върху рибата добавяме чесъна. Разбъркваме добре и наместваме всички парчета така, че да са покрити с марината. Оставяме в хладилника за около час, за да попият ароматите. Щом рибата се е мариновала, печем заедно с маринатата в предварително загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето от време на време се полива със соса, за да не изсъхне рибата. Отнема около час. Гарнира се със свежи зеленчуци по избор и може да се овкуси с пресен лимон.

Риба тон по сицилиански

46-8Необходими продукти:

1 кг риба тон

1 кг картофи

1 ч.ч. сушени домати, предварително полети с малко зехтин

3 ч.л. ситно нарязан розмарин

2 ч.л. кора от лимон

1 глава червен лук

1 малка глава чесън

1 ч.ч. зелени маслини

1/2 връзка магданоз

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете предварително картофите. Загрейте грила или грил тигана. Сложете филетата от риба тон. Поръсете със сол и черен пипер. Прибавете кората от лимона и розмарина. Добавете и наситнения чесън, за да се смесят ароматите. Отделно нарежете на ситно картофите. Прибавете маслините, доматите и наситнения магданоз. Овкусете с малко зехтин и сока от лимон. Сервирайте горещата риба с охладената картофена салата.

Бяла риба по средиземноморски

46-9Необходими продукти:

4 филета от бяла риба (около 800 г)

2 скилидки чесън

2 глави лук

1 консерва домати

1/4 ч.ч.бяло вино

1 ч.л. риган

маслини по ваш избор

1/2 ч.ч. сирене фета

сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и доматите. Счукайте на ситно чесъна. Смесете ги в тиган, в който сте сложили съвсем малко зехтин. Добавете  ригана и оставете на слаб огън, докато продуктите омекнат. Изпечете филетата на скара или грил тиган. Сервирайе рибата с доматения сос. Преди да поднесете, поръсете със смес от сиренето фета и маслините. По желание гарнирайте с пресен босилек за цвят.

Варена пъстърва

46-10Необходими продукти:

350 г пъстърва

25 г масло

50 г копър

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете рибата и я подправете със сол. Сложете я в тенджера, предварително намазана с разтопено масло и половината от количеството копър. Залейте с гореща вода да я покрие и прибавете останалия копър. Варете на слаб огън за около 20 минути. Готовата пъстърва сервирайте с гарнитура от варени или задушени картофи.

 

Фаворити на седмицата

Лаврак на фурна с филирани бадеми

46-11Необходими продукти:

2 лаврака

сурови филирани бадеми

сушен магданоз

сушен копър

девесил

сол, черен пипер

лимон

зехтин

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства хубаво от вътрешностите и люспите. Овкусява се с подправките, лимона и зехтина и се оставя да престои 1 час в хладилника. В намаслена тавичка наредете лаврака, отгоре поръсете с филираните бадеми. Покрийте с алуминиево фолио и печете около час или докато се размекне месото на рибата. По желание сервирайте с млечен сос за риба.

 

Венец от скумрия

46-12Необходими продукти:

2 скумрии

3 средно големи глави лук

4.5 домата

сол

черен пипер на вкус

3 с.л. майонеза

3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете рибата от вътрешностите. След това я нарежете на кръгчета с ширина 1,5-2 сантиметра. Обелете лука и го нарежете на кръгчета с дебелина около два милиметра. Доматите измийте и нарежете на кръгчета с дебелина около 3 милиметра. Овкусете скумрията със сол и черен пипер от двете страни. Намазнете кръгла форма за печене и наредете продуктите. Първо поставете парче риба, а до него - резен лук и домат. Редете в кръг, докато продуктите свършат. Разбийте майонезата с 2 супени лъжици олио и полейте ястието. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 30 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме