Родителите на 139 деца в Пловдив кандидатстваха за ясли и забавачки, за които няма обявени свободни места

Родителите на 139 деца в Пловдив кандидатстваха за ясли и забавачки, за които няма обявени свободни места, съобщиха от градската управа под тепетата при обявяването на резултатите от последното за 2017 г. класиране за прием в общинските детски заведения.

Според общинарите именно това недоглеждане на майките и бащите се е стигнало до парадокса да има едва 47 класирани деца при обявени 317 свободни места, за които са кандидатствали 251 малчугани. 37 от приетите на последно класиране-2017 са в яслените групи, едно дете е в първа група, 7 във втора и 2 в подготвителните трета и четвърта група.

В същото време 81 от обявените свободни места бяха 81 в яслите, за които чакаха 186 деца под 3 години, 70 за първа възрастова група (при наличие на 47 кандидати), 79 – за втора (при едва 11 кандидати), 48 за трета подготвителна и 39 за четвърта, за които мераклиите бяха общо 7 малчугани. За некласираните е препоръчително родителите да се запознават с обявяваните места за следващите класирания и да подават своите заявления, съобразявайки се с възможностите на детските заведения, призовават от Община Пловдив. Няма как децата им да бъдат класирани в ясли и градини, за които няма обявени свободни места, но те упорито продължават да ги посочват като свои желания.

Първото за 2018 г. класиране ще бъде проведено на 9 януари, а свободните места за свободните места за него ще бъдат обявени най-късно до 22 декември. С обявяването на местата родителите на кандидатстващите деца ще могат да ползват новата функционалност на системата за прием, чрез която да се информират за броя на чакащите за съответните места. Данните се визуализират в панела със свободни места и отразяват и точките на подалите заявления за участие в класирането. Тази информация се актуализира в реално време след всяко подадено ново заявление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България