Родители поискаха затваряне до Коледа на училищата и забавачките в Община Раковски след 89 случая на хепатит А

Притеснени родители на деца от Раковски поискаха затваряне до Коледа на училищата и забавачките на територията на общината като една от извънредните мерки за спиране на епидемията от хепатит А. От него от началото на месец септември до момента по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив са поразени 89 души в Община Раковски, като най-много случаи са регистрирани в самия град и в село Чалъкови.

От Регионалната управление по образование (РУО) в Пловдив са категорични, че е невъзможно да се затворят училищата и детските заведения за цял месец, защото това на практика ще провали учебната година. Всичко това стана ясно на извънредна спешна среща между 100-ина родители, ръководството на Община Раковски и представители на РЗИ и РУО. На нея бяха набелязани допълнителни мерки за справяне с разпространението на хепатит А. Те включват завишена дезинфекция в училищата и детските градини. Общината пък ще осигури препарати за всички семейства, които не могат да си позволят да ги купят, за да дезинфекцират жилищата си. За ромските махали в населените места на територията на Община Раковски ще се осигурят и водоноски за тези, които нямат течаща вода. Местната власт започна разпространяването на специална брошура за това как хората да се предпазят от разпространението на болестта, а на сайта на общината ще бъдат публикувани материали за необходимите превантивни мерки.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров пък призова за по-голяма лична хигиена у всяко семейство и заяви, че ще продължат всяка седмица да дезинфекцират съдовете за смет в ромската махала и да разчистват незаконните сметища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони