Роналдо: Не се тревожете, имам достатъчно място за трофеите

И пак, и пак, и пак… Кристиано Роналдо! Голямата звезда на световния футбол прибра още две големи отличия в рамките на една нощ. Първо 32-годишният португалец триумфира в анкетата на „Глоуб Сокър Ауърдс“ за най-добър футболист на 2017 година. Класацията се проведе в Дубай и се организира от европейската асоциация на играчите и тази на клубовете. Голмайсторът на „Реал“ (Мадрид) спечели в конкуренцията на Лионел Меси, Неймар, Джанлуиджи Буфон, Килиан Мбапе, Серхио Рамос и Пауло Дибала.

Това е трето индивидуално отличие в края на тази календарна година за португалеца след „Златната топка“ на списание „Франс Футбол“ и наградата на ФИФА. С „Реал“ вдигна титлата в Шампионската лига, както и тези в Примера дивисион и от Световното клубно първенство.

Роналдо печели златната статуетка в Близкия изток за четвърти път след 2011, 2014 и 2016 година. Големият му конкурент Меси пък е бил първи едва веднъж - през 2015 година. Наградата си Кристиано получи от легендата на „Ювентус“ и италианския футбол Алесандро Дел Пиеро.

„Не се притеснявайте, имам достатъчно място за трофеите вкъщи - каза Роналдо по време на награждаването. - За мен това е специален момент и съм много щастлив! Благодаря на моите съотборници, на моя треньор - годината беше много специална за мен, с много трофеи. Благодаря на хората, които са гласували за мен. Правете това и през следващата година.“

Франческо Тоти, друга италианска легенда, заяви от Дубай, че може Роналдо да обира трофеите, но за него няма по-добър от Лионел Меси.

„Аржентинецът е най-добрият футболист в света - каза иконата на „Рома“. - В никакъв случай обаче не го казвайте на Кристиано.“

На друго мнение бе Роберто Карлос, бивш защитник на „Реал“.

„Всеки ден виждам Роналдо на тренировка и съм много впечатлен от работата му - каза бразилецът. - Това се вижда и в мачовете. Той търси начини да се усъвършенства всеки ден. И затова има разлика с Меси. Лео наистина е феномен, а и Неймар... Но Роналдо има друга страна - професионализъм, концентрация, мотивация, изисквания към самия себе си... Това е предимството му пред всички останали.“

Няколко часа след триумфа в Дубай, Роналдо прибра и втори трофей. Той бе избран за Спортист №1 на Европа, като изпревари в класацията шампионът във Формула 1 Люис Хамилтън и тенис легендата Роджър Федерер, които останаха съответно на второто и третото място в крайното класиране.

В анкетата участваха 26 медии от цял свят. Тази награда се връчва от 1958 година насам от полската информационна агенция ПАП. До този момент тя е печелена едва два пъти от футболист. И познайте от кого? От Роналдо, в две последователни години.

Зидан грабна треньорския приз

Зинедин Зидан, треньор на „Реал“ (Мадрид), получи приза за най-добър треньор през 2017 година на церемонията в Дубай. Наставникът прие от името на клуба и наградата за отбор на годината, спечелена от „Кралския клуб“, като в речите си Зизу благодари два пъти на президента Флорентино Перес, за когото медиите в Испания постоянно твърдят, че ще го уволнява.

Французинът бе сред фаворитите и миналата година, но тогава отстъпи на Фернандо Сантош, който изведе Португалия до европейската титла.

„Реал“ пък изпревари в анкетата за най-добър отбор „Манчестър Юнайтед“, триумфирал в Лига Европа за първи път в историята си, и „Монако“, спечелил титлата на Франция. „Белия балет“ за трети път печели този приз след завоюваните през 2014-а и 2016-а.

Снимка: Instagram

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят