Росен Желязков: Да не допускаме дигитално развитие на различни скорости в ЕС

До 2022 г. всички държави членки на Европейския съюз ще са изпълнили поставените към момента задачи в областта на електронното управление и дигиталната трансформация. Не трябва обаче да допускаме различни скорости в дигитална Европа. Не трябва да допускаме „дигитален Шенген”. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) Росен Желязков по време на първата Дигитална (не)конференция The Digital UnConference Sofia 1.0 която се провежда в „София Тех Парк“, съобщиха от ДАЕУ.

Пред участниците във форума председателят на ДАЕУ открои като ключова способността на публичните институции да бъдат проактивни и да предвиждат технологичните предизвикателства. „След няколко години прокламираните сега принципи за еднократно събиране и многократно използване на данни (“once only), трансграничност, дигитално по подразбиране (digital-by-default) и др. ще бъдат въведени до такава степен, че няма вече да говорим за тях. Въпросът е обаче въвеждането на тези принципи, споделени от всички държави членки от ЕС, да не доведе до дигитално разделение“, предупреди Росен Желязков.

„Когато посрещаме технологичните предизвикателства, не трябва да забравяме основното - това е фокусът върху потребителя. Този принцип е най-важната отправна точка и цел, към която трябва да се стремим. Всичко друго можем да забравим, но не и начина, по който потребителят гледа на процесите“, подчерта още Росен Желязков във встъпителната сесия на форума, организиран от Дигиталната национална коалиция и Фондация „Решения за бъдещето“.

Сред участниците в (не)конференцията бяха президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев и министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България