Ротарианци събират средства, за да върнат блясъка на Военния клуб в Търново

Ротари клуб във Велико Търново, съвместно с общинската управа, подемат инициатива за връщане на славата и блясъка на Военния клуб в старата столица. Театралният салон в сградата до паметника „Майка България“ изгоря при пожар през 2014 година и от тогава е неизползваем.

Ротарианците са тясно свързани с емблематичния обект, защото именно там през 1938 година 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старопрестолния град. Тази година се навършват 80 години от това паметно събитие и инициативата за възстановяване на салона е част от поредицата събития, с която ротарианците отбелязват своята годишнина.

На 20 септември от 18,30 часа в залата на Военния клуб ще бъде организиран благотворителен коктейл, на който ще бъде представен идеен проект и визуализации за възстановяване на салона.

Целта е събиране на средства за възлагане и изготвяне на работен проект, по който ще се осъществят същинските ремонтни дейности.

"Идейният проект представя залата в целия й блясък опреди 80 години", обясни президентът на Ротари клуб в болярския град Росен Великов.

За изработването на работния проект са необходими около 10 000-12 000 лева, които инициаторите се надяват да съберат с благотворителната акция. Те канят на коктейла интелектуалния и културния елит на града, всички родолюбиви великотърновци, които искат да помогнат за реализиране на начинанието. Цената на куверта за коктейла е 20 лева.

Целта на ротарианците е изгорелият салон да върне своя неподражаем красив виенски стил с богата орнаментика и да се превърне в място за провеждане на различни събития – балове, концерти, коктейли, камерни постановки и други.

Ако средствата за работния проект бъдат събрани, той ще бъде дарен на Община Велико Търново, за да започнат същинските ремонти.

Община Велико Търново има ангажимент да ремонтира и възстанови със средства от общинския бюджет киносалона на Военния клуб след споразумение с Министерството на отбраната. Съглашението касае безвъзмездното прехвърляне в полза на Общината на сградите на бившото сержантско училище и прилежащите терени, за което кметът Даниел Панов и екипът му водят разговори повече от няколко години. За целта Великотърновският общински съвет даде съгласие за сключването на двустранно споразумение между Община Велико Търново и МО.

Реконструкцията на салона във Военния клуб ще струва до 500 000 лева , като количествено-стойностната сметка ще се прецизира съвместно от Общината и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Благотворителният коктейл за набиране на средства за работния проект е част от поредицата родолюбиви инициативи, с които Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва своята годишнина.

Събитията включват още възстановяване на Багриловия надпис по пътя за ВТУ, който ще бъде открит на 22 септември, фотографски конкурс „Велико Търново – моето вдъхновение“, който стартира също през септември, конкурс за детска рисунка „Моят Търновград“, концерт „От великотърновци за великотърновци“ и други.

С всичко това великотърновските ротарианци доказват, че следват основния принцип на международната организация „Ротари – интернешънъл“ „Служи безкористно!“ и че не жалят сили и средства за развитието на Велико Търново като културна и духовна столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони