Русия и България са сключили споразумение за ремонт на вертолети за Афганистан

Русия и България сключиха споразумение за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан. Това заяви Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество, цитиран от ТАСС.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", каза Кожин пред ТАСС.

По-рано заместник-генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Гореславски посочи пред агенцията, че Русия може да ремонтира около 200 афганистански военни хеликоптера, ако се споразумее за това със САЩ и ремонтни предприятия от Източна Европа. По думите му през ноември 2015 г. Държавният департамент е замразил действието на санкциите срещу Русия за случаите, засягащи ремонта на тези хеликоптери.

В края на октомври 2016 г. Игор Чечиков от ръководството на холдинга "Хеликоптери на Русия" съобщи за ТАСС, че Русия участва в ремонта на хеликоптерната техника, купена от САЩ за афганистанската армия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от своя страна информира, че Москва и Кабул са постигнали споразумение за поддръжка и ремонт на хеликоптери руско и съветско производство.

От думите на Владимир Кожин стана ясно още, че Русия и Турция са сключили договор за доставка на противовъздушни ракетни системи C-400.

„Договорът е подписан и се подготвя за изпълнение. Вие знаете, че C-400 е една от най-сложните системи, състояща се от цял набор от технически средства, така че има много нюанси. Мога само да гарантирам, че всички взети решения съгласно настоящия договор съответстват на нашия стратегически интерес“, заяви Кожин пред ТАСС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия