Руският президент Владимир Путин: Направихме грешка, че се предоверихме на Европа

Владимир Путин на дискусионния клуб „Валдай“ в Сочи.

Не вижда заплаха в активизирането на НАТО

Прекаленото доверие към Европа е основна грешка на Русия във външната политика за последните 15 години, заяви руският президент Владимир Путин на дискусионния клуб “Валдай” в Сочи, предаде ТАСС. Според него грешката на Европа пък е в това, че е възприела руското доверие за слабост и е злоупотребила с тази нагласа. “Но е нужно да прелистим тази страница и да продължим напред с отношения, основани на взаимно доверие на равноправни партньори”, посочи Путин.

Държавният глава подчерта още, че не вижда заплахи в активизирането на НАТО в Източна Европа и в Прибалтика. “Нека тренират там! Всичко е под контрол”, каза той.

“Западът трябва да влияе на Киев за разрешаване на конфликта в Украйна, не е достатъчно само да се обръщаш към Русия”, отбеляза Путин и даде за пример новия закон за преподаване в украинските училища на езика на националните малцинства. “Унгария се възмути, Румъния също, Полша отчасти. А по някаква причина Евросъюзът мълчи”, коментира той.

Путин не пожела да отговори на въпрос дали ще се кандидатира на президентските избори догодина. Но допусна възможността жена да ги спечели с думите “У нас всичко е възможно”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа