Руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Южна Корея

Самолет от военно-космическите сили (ВКС) на Руската Федерация на два пъти е нарушил въздушното пространство на Южна Корея в Японско море, твърди във вторник агенция Yonhap, като се позовава на Комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на Република Корея, предава ТАСС.

Агенцията отбелязва, че в отговор са вдигнати изтребители от южнокорейските военновъздушни сили (ВВС), които са произвели предупредителни изстрели.

Инцидентът се е случил в района на островите Токто (Такесима), разположени на изток от южната част на Корейския полуостров и които са предмет на спор между Сеул и Токио.

Според версията на КНЩ, във вторник сутринта в опознавателната зона на ПВО на Южна Корея са влезли три военни самолета на Русия и два на китайските ВВС. Един руски самолет, както се твърди, е нарушил въздушното пространство на републиката два пъти – в около 09:00 и 09:30 сутринта местно време (03:00 и 03:30 българско).

Отбелязва се, че това е първият подобен случай на навлизане на самолети от руските ВКС във въздушното пространство на Република Корея.

В средата на юни Южна Корея също вдигна военна авиация, за да бъдат прихванати руски стратегически бомбардировачи Ту-95, навлезли в опознавателната зона на южнокорейската ПВО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят