Рускo ядрено торпедо може да заличи цял град (ИНФОГРАФИКА)

“Статус-6” попадна в US доклад за ядрената политика

Русия разработва подводен ядрен дрон, който може да бъде използван за удар по крайбрежни градове, алармира изтекъл в медиите доклад на Пентагона, озаглавен “Обзор на ядрената политика 2018”. В него се посочва, че Москва работи над “нов вид междуконтинентално ядрено торпедо” в рамките на усилията за модернизиране на своята ядрена триада, писа в. “Таймс”.

Докладът е първо потвърждение в САЩ за наличието на подобно разрушително средство за атака. Подозренията за наличието на подобно торпедо станаха известни през 2015 г., когато източници от US министерството на образованието заявиха, че Пентагонът дал кодовото име Kanyon на “транспортно средство за подводна атака с ядрена бойна глава”, разработвано в Русия.

Скоро проектът получи известност след случайното му показване, както твърдят властите в Русия, по телевизията в репортаж с участието на президента Владимир Путин. “Действително някои секретни данни попаднаха в обектива на камерата и след това бяха премахнати”, призна тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на спекулации, че Русия се опитва да сплаши или дезинформира военните на САЩ.

В изтеклия доклад експертите предполагат, че системата, наричана в Русия “Статус-6”, се управлява от изкуствен интелект за нанасяне на удар по мишени в САЩ. Прототипът на торпедото за първи път е бил замислен през 60-те г. на XX в. от ядрения физик Андрей Сахаров, който впоследствие става един от най-известните дисиденти на СССР.

Руски медии коментират, че разработката е начин да се заобиколи американската противоракетна отбрана при наличието на опасения в Кремъл, че Пентагонът се опитва да обгради Русия с глобална ПРО-система.

Бившият американски подводничар Томас Календър коментира, че за настоящите американски средства на отбрана ще бъде проблем унищожаването на “Статус-6” предвид скоростта и дълбочината, на която се движи.

15-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии