САЩ ни върнаха майстор от канал за оръжия

Цветомир Симеонов вече е в затвора по присъда отпреди 15 години

Ще лежи седем години и половина

Майстор на нелегално оръжие от Казанлък бе екстрадиран от САЩ, след като 15 години се укрива от правосъдието. 47-годишният Цветомир Симеонов пристигнал у нас на 3 декември и три дни по-късно е приведен в затвора.

Симеонов и аверът му Р. Йоргов са арестувани през декември 2001 г. в Казанлък за преправяне на газови пистолети “Байкал” в бойни. Службите ни имали информация, че двамата участват в канал за производство на оръжия и продажбата им в страната.

Заради това той и приятелят му били изправени на подсъдимата скамейка. Симеонов се явил на първото съдебно заседание по делото, след което се укрил. През 2003 г. заминал за САЩ, а наказателното производство преминало в негово отсъствие. Година след това той бил осъден на 7 години и половина затвор. На 14 февруари 2006 г. от Окръжна прокуратура - Стара Загора е направено предложение до главния прокурор за обявяване на Симеонов за международно издирване с цел екстрадиция. През март 2015 г. била получена информация от Интерпол - Вашингтон, че според американския Департамент по вътрешна сигурност, Симеонов има статут за легално пребиваване в САЩ. След продължителна кореспонденция чрез отдел “Международен” при ВКП, включително и множество неформални разговори и справки между Департамента на правосъдие в САЩ и Районна прокуратура -Казанлък, американските съдебни власти допуснаха екстрадицията на оръжейния майстор. Абсолютната давност за привеждане на наказанието в изпълнение следваше да изтече на 22 декември т. г.

Докато се укривал, Цветомир Симеонов живеел в Чикаго. Твърди се, че избягал с паспорта на брат си през Холандия. В САЩ направил фирма за превози на товари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право