Свети Серафим сбъдва желания

Невиждан поток от миряни след канонизацията на архиепископа през февруари

Неизлечимо болни оздравяват, бездетни зачеват рожби, самотни намират любовта

Стотици вярващи всеки ден пишат писма с най-съкровените си желания на гроба на свети Серафим в Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София. След канонизацията на някогашния й настоятел архиепископ Серафим през февруари тълпи от хора изпълват храма и молят за здраве и изцеление от проблемите си.

Приживе дядо Серафим заръчал на вярващите след смъртта му да пишат писма с молбите си на гроба му. През последните месеци след канонизацията му напливът от миряни, дошли с надежда за помощ, е невиждан, разказват хората от храма. Кутиите, в които вярващите пускат писмата си с молби към светеца, се пълнят за ден.

„Почти 70-годишен, дядо Серафим бил тежко болен от туберкулоза. Неговите изповедници виждали, че той е много немощен, и го попитали какво ще правят без неговите добрини, когато си отиде от този свят. Тогава той казал: „Идвайте и се молете на гроба ми, и пишете писма, а аз ще помагам за вашите проблеми“, разказа пред „Зодиак“ отец Димитър от Руската църква.

Веднага след това много хора, изпълнили заръката му и започнали да разказват за чудеса, които преобърнали живота им.

„Много хора, болни от рак и други неизлечими болести, оздравявали, бездетни зачевали рожби, изгубени намирали пътя си“, казва още отец Димитър.

Той казва, че чудесата не спират и до днес. Десетки миряни идват да благодарят за тях, след като пуснали своите молби в специалната кутия в криптата на храма до гроба на светеца.

Постоянно идват хора, които споделят, че най-съкровените им желания са се сбъднали след искрени молитви, изпълнени с вяра и смирение. Писмата пред гроба на дядо Серафим помагат на болни, бедни, самотни и угрижени хора, разказва отец Димитър.

„Вярвам, че именно писмото ми до свети Серафим ми помогна да забременея след години опити, и често идвам тук със сина си, за да му благодаря“, разказа пред „Зодиак“ Александра Найденова, която срещаме в храма с 11-месечния Кристиан. Друга посетителка в църквата пък разказа, че дълго търсила работа и именно молитвите там й помогнали да си намери.

 

Пазят стотици документирани чудеса

От години православната църква документира чудесата, случили се след молитви към дядо Серафим. Част от тях намират място в книгата „Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим“.

Там жена от Нова Загора разказва как заболяла от рак на стомаха. Мъжът й бил лекар и след като разбрал страшната диагноза, я изпратил на операция в София.

Когато пристигнала обаче, тя първо се помолила на гроба на Серафим за изцеление. Няколко дни по-късно лекарите не открили дори следа от страшната болест, пише спасената.

Друга жена споделя как години наред не можела да има деца. Една нощ сънувала, че в колата й лежи бебе и плаче. Когато попитала откъде е дошло детето, чула глас: „От булевард „Руски“ 3“. На сутринта тя отишла на адреса и разбрала, че там е Руската църква. Помолила се на гроба на отеца и скоро след това се сдобила с рожба.

 

Изгарят посланията на вярващите

От основаването си  през 1907 г., църквата „Св. Николай Чудотворец“ била предназначена за дипломатическата мисия на Русия в България. Построена е в рамките на голяма програма за строителство на храмове при руските мисии.

След събитията от 1917 г. България се превръща в един от центровете на руската емиграция. Статистически по брой руснаци, намерили убежище, София става третият център на руската емиграция след Париж и Берлин.  От десетилетия мнозина свързват храма с чудесата на дядо Серафим, до когото миряните пишат писма с молби за благословия и изцеление. След това те се изгарят, без никой да има достъп до тях, уверява отец Димитър.

 

Канонизиран едновременно в България и Русия

Архиепископ Серафим Соболев, погребан в криптата на Руската църква, бе провъзгласен за светец - свети Серафим Софийски Чудотворец, на 26 февруари тази година.

За първи път в историята един светец беше канонизиран едновременно от православните църкви на България и на Русия.

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е архиерей на Руската православна църква, но голяма част от служението му преминава в България. Той е управлявал руските православни общини в България, и се е сдобил с дълбоката любов на паството заради верността и  прозорливостта си, разказват запознати с историята му,

Независимо че владика Серафим е канонизиран наскоро, още от смъртта му народът го почита като светец и чудотворец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл