Свлачище се активизира в Банкя (СНИМКИ)

ТЕКСТ И СНИМКИ: ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ

Свлачище е на път да погълне поне две къщи в Банкя. Семейство Димитрови е евакуирано в средата на миналата седмица. Поводът е че контролни колчета за движението на земната маса зад двора им са пропаднали в десетметровата бездна.

Маркерите са поставени през ноември м.г. след като за 4-5 дена част от склона зад къщата се срутва. И сега се вижда как оградата и десетки дървета са се изместили на петдесетина метра под началното си положение. По думи на съседа, Йордан Шуманов, срутената земна маса от задния двор на сем. Димитрови до езика на свлачището е с площ 9 декара.

След настоящето активизиране на това свлачище, засегнало къщите в долния край на ул. "Лафонтен", то се е свързало със старо свлачище на ул. "Окол". Около него има още къщи и четириетажен блок. От община Банкя са дали обещание, че от днес започват обследвания на зоната на свлачището, които ще продължат 30 дена. В момента задната пристройка към къщата на сем. Димитрови е на около два метра от ръба на срутената земна маса.

Според собственика на другата най-застрашена къща, Йордан Шуманов, трябва да се вземат незабавни мерки за ограничаване на движението. В подножието на свлачището има неоттичаща се вода, която вероятно подкопава терена под къщите на ул. "Лафонтен". Г-н Шуманов се надява след хидрогеоложкото проучване теренът да се укрепи чрез отводняване и монтиране на пилони или друга технология, която да защити имотите.

В задния му двор също има контролни колчета. Издадено е предписание, че при установено движение, и семейство Шуманови ще трябва да напуснат къщата си. "12 години сме я строили. Ако нещо се случи с нея, няма как да я вдигнем наново през този живот", притеснява се Йордан Шуманов. Имотът му има всички нужни документи и разрешителни преди строежа, парцелът е в регулация, но никой не е предполагал, че районът е застрашен от свличане надолу към река Какач.

Къщата на сем. Димитрови е заключена. Обувките пред вратата им и пластмасово детско велосипедче, затрупано от вчерашния сняг, подсказват, че доскоро тук е било спокойно. Съседът им Йордан всеки ден храни кучето им и проверява новите колчета за евентуално движение. Нужно е да отбележим, че едва стотина метра нагоре по склона е и къщата, в която живее министър-председателят Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България