Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд

Владимир Путин разговаря в Рияд с домакина си - кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ас Сауд.

Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Русия подписва с ОАЕ 10 договора за 1,3 млрд. долара

Двадесет споразумения на стойност милиарди долари подписаха Русия и Саудитска Арабия по време на посещението на президента Владимир Путин в Рияд, пише “Дейли мейл”.

Сделките са от най-различни области - аеронавтика, култура, здравеопазване, високи технологии, земеделие. Едно от най-важните споразумения е за стабилизиране на световните цени на петрола и за засилване на сътрудничеството между страните от ОПЕК+, които включват членките на ОПЕК и още 10 държави износителки на петрол, които са извън организацията. Русия не е член на ОПЕК, но работи заедно с нея за ограничаване на доставките и увеличаване на цените след срива им през 2014 г., отразил се сериозно върху руската икономика и тази на Саудитска Арабия.

Освен подписаните споразумения Путин е обсъждал със саудитските си домакини и “военно и техническо сътрудничество”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да даде подробности.

“Очакваме с нетърпение да работим заедно по всичко, което може да донесе сигурност, стабилност и мир, да се противопостави на екстремизма и тероризма и да ускори икономическия ръст”, заявил на Путин саудитският крал Салман.

От Рияд руският президент отпътува за Абу Даби за официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят