Сдружението на общините подкрепи вдигането на данъка за старите автомобили

И кметовете поискаха среща с президента

Националното сдружение на общините (НСОРБ) призова мнозинството в парламента да приеме промените в Закона за корпоративното данъчно облагане, с които се въвеждат нови ставки по данъка за старите автомобили, които замърсяват повече. От сдружението обявиха, че са готови да се срещнат с президента Румен Радев, за да го запознаят с аргументите си. По-рано държавният глава наложи вето за промените.

„Естествено, че ще търсим среща с президента, за да обясним нашите аргументи. Обръщам се към мнозинството в парламента – да не се огъва на какъвто и да е натиск. И нека да потвърдят тези промени, за да можем да провеждаме спокойно своята данъчна политика и догодина. И който бъде избран за кмет на следващите избори, да може да я изпълнява и след това“, коментира кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов на брифинг във връзка с ветото на президента.

Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, включително и на президента, а ветото може да доведе до сериозни последствия, добави Иво Димов, зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград.

„Това вето може да доведе до много сериозни последствия. Опазването на околната среда, подобряване качеството на атмосферния въздух е проблем не само на кметовете. От 5 до 10 хил. лв. е глобата за кмета на дадена община, ако не предприеме конкретни мерки по програмата за подобряване на атмосферния въздух. Но тези мерки не са само за кметовете, те са за парламента, за президентството, за всички нас. За да можем да се чувстваме като европейци. Нима президентът на отговаря за качеството на въздуха?“, коментира той.

Председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов напомни искането на кметовете част от средствата от тол таксите да бъдат отпуснати на общините за подобряване на пътищата.

"Неведнъж сме казвали, че общинската пътна мрежа е повече от републиканската. Но се надяваме, че следващата година, когато бъде въведена тол таксата, реално от средствата, които отиват към АПИ и които са не по-малко от 600 млн. лв. на година, поне 100 млн. лв. да бъдат отпуснати за общините“, обясни инж. Панов. По думите му пътищата са болната тема на общините.

„Тенденцията в последните години е селата да се заселват с все повече хора, които преди това са живели в града. И като оправим пътищата, ще насърчим това. Така ще облекчим и градовете“, коментира той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари