Седмица на македонското кино стартира в София

От тази вечер до 27 януари филмотечно кино „Одеон” става домакин на македонското кино у нас. В рамките на седмицата ще бъдат показани 8 късометражни и 5 пълнометражни игрални филма, които са призьори на различни международни конкурси.

„Миналата година имаше Дни на българското кино в Скопие в македонската кинотека. Тази година, по покана на българската филмотека, сме тук със селекция от няколко игрални филма и няколко късометражни. Започваме с филма „Исцелител”/”Тайната съставка”, който може да се каже, че е един от най-големите успехи на македонското кино през последните години. Цикълът ще завърши с филма от 1997 г. Gypsy Magic”, каза за БГНЕС организаторът на седмицата Владимир Ангелов.

„Исцелител” е филм за социалното битие в македонското общество и начинът на един млад човек, който се бори всеки ден да преживее. Той има болен татко от рак и разбира от интернет, че марихуаната може да му помогне. Без да знае баща му той започва да му замесва кекс с марихуана. За да намери пари решава да стане дилър, но конкуренцията е толкова голяма, че не успява”, обясни македонският кинокритик Стоян Синадинов.

Според директора на Българската национална филмотека Антония Ковачева, темите, които засягат българските и македонски режисьори са сходни и вълнуват двата народа. „Ние сме едни много близки съседни държави, в които нагласата към света и социалните и обществените проблеми са много близки. Така че филмите, които разглеждат нашите проблеми са много близки до македонската публика и обратно”, коментира Ковачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино