Секат 60-годишни дървета в Шумен

700 жалби от граждани

Сеч на стари дървета, някои на по 60 г., започна община Шумен. Над 700 жалби има от страна на граждани, че клони трошат покриви, хвърлят сянка, а корени подкопават улици, дори основи на къщи.

Преди седмица бяха премахнати шест дървета от вида ясен по ул."Васил Друмев". Заради коментари в социалните мрежи, че се секат "белите дробове на града" във вторник на брифинг беше показана изгнилата сърцевина, която прави дърветата опасни.

На мястото на отсечените ще се засадят 7 дървета с кръгли корони и по-крехка коренова система, както и 18 храста, каза Елка Димитрова, експерт от Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“. "Не е приятно да се премахват дървета, но тези застрашават живота на хората", коментира тя. На улицата ще бъде изградена и поливна система, каза управителят на предприятието Златин Кайряков. За защита край новите дръвчета ще бъдат поставени метални заграждения.

Общината стартира усилено кастрене на дървета миналата година и в Градската градина бяха изрязани най-опасните. В момента короните им се раззеленяват и не се оправдаха очакванията, че ще загинат. От общината обясниха още, че всички отсечени дървета се превръщат в дърва за огрев на училища и кметства по селата. Те не са годни за друга употреба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони