Сигурността на Хари и Меган е топ-приоритет

Охраната Меган и Хари ще коства милиони годишно в дългосрочен план, твърди бивш шеф на Скотланд Ярд.

Над 600 000 паунда на година за охрана

Херцогът и херцогинята на Съсекс ще останат в Канада

Рискът за живота на принца винаги е бил особено висок

Британската полиция и “Скотланд Ярд” вече разработват специални протоколи, с които да гарантират сигурността на принц Хари, съпругата му Меган Маркъл и синът им Арчи, след като двойката замине за Канада, където обявиха че ще се установят след оттегляните им официални функции, предаде “Дейли Мейл”.

Според легендарният таблоид гарантирането на сигурността на херцогът и херцогинята на Съсекс на канадска територия ще коства над 600 000 британски лири стерлинги, или над 1 милион долара, на английските и местните данъкоплатци за издръжката на високо трениран тим от командоси и бодигардове, които ще се грижа за семейството.

Съгласно правилата на Британската общност при визита на член на кралското семейство в държава-член, разходите за осигуряване на безопасността му/й се осигурява от държавата домакин.

Неясно остава все пак дали при постоянно пребиваване на Хари и Меган в Канада, на която британската кралица Елизабет II е официалния държавен глава, канадските или британските данъкоплатци трябва да поемат сметката за пребиваването им и за бъдещите им пътувания зад граница.

В момента екип от шестима тежко въоръжени командоси придружава семейството при всяко от пътуванията им, като при последното им посещение в Канада броят на охранителите бе увеличен на десет души. “Дейли Мейл” цитира бивш началник на службата за охрана на кралското семейство към Лондонската полиция, Дей Дейвис, според когото в дългосрочен план охраната на семейство Съсекс потенциално ще коства милиони, който и да поема сметката.

Средната годишна заплата на охранител нает да гарантира сигурността на Меган и Хари ще възлиза на около 100 000 лири стерлинги, изчислява Дейвис, за да покрие всичките нужди на конкретните професионалисти. Той посочва също така че рискът за сигурността на принц Хари винаги е бил особено висок, особено по време на службата му като пилот на хеликоптер в Афганистан преди над десет години, заради които около него винаги е имало разширен екип за охрана.

Принц Хари, шести в линията за наследство на британската кралица Елизабет II, обяви изненадващо в четвъртък, че заедно със съпругата му, бившата американска актриса Меган Маркъл, се оттеглят от официалните си функции като членове на кралското семейство и възнамеряват да се установят за постоянно в Канада.

В комюникето от името на херцога и херцогинята на Съсекс се подчертаваше, че ще запазят всички принадлежащи с титлите им привилегии, но ще работят за да постигна финансова независимост от короната на Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл