Скелет на изчезналата птица додо беше продаден за 200 хил. паунда

Почти пълен скелет на изчезналата птица додо беше продаден на търг за 280 хил. паунда.

Костите на изчезналата птица, неспособна да лети, бяха продадени в графството Западен Съсекс на частен колекционер.

Останките са били събирани от ентусиаст в продължение на четири десетилетия, докато той не събрал достатъчно кости, за да състави 90% от пълния скелет на птицата.

Смята се, че хората са причината птицата да изчезне през XVII в., и то толкова бързо, че са останали много малко следи от съществуването й.

Според аукционна къща, която продаде скелета, крайната му цена ще стигне 346 300 паунда след заплащането на всички такси и данъци върху уникалната покупка.

Съществуват само 12 други скелета на птицата и всичките са музейни експонати.

Додо живеела на Маскаренските острови Мавриций, Реюнион и Родригес, била висока повече от един метър и тежала около 23 кг. Била видяна първо от португалски моряци през първото десетилетие на 16 в., но скоро изчезнала заради животните, които хората пренесли на островите със себе си. Птицата изчезнала до 1681 г.

Само част от черепа и няколко нокътя липсват от продадения скелет, което го прави един от най-пълните съставени модели на костите на изчезналия вид в света. По-голямата част от останките са намерени в югоизточната част на о. Мавриций през XIX в. Оттогава правителството на Мавриций е забранило експортирането на кости на додо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл