"Солвей Соди" Девня инвестира над 1 млрд.лева

Енергийният министър Теменужка Петкова откри нов котел в ТЕЦ-на предприятието

Девненският гигант "Солвей Соди" чества 20-годишен юбилей от приватизацията, отчитайки мащабните инвестиции за над 1 млрд. лева през този период. Дружеството откри официално нов котел на циркулиращ кипящ слой за по-нататъшно повишаване на конкурентоспособността на завода и опазване на околната среда.

Лентата на новата придобивка в ТЕЦ-а, в която са вложени 90 млн.лева, отрязоха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, нейният заместник Красимир Първанов, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и на регионалното развитие Валентин Йовев, посланикът на краля на Белгия Н.Пр.Франсоа Бонтан, Спирос Номикос, изпълнителен шеф на предприятието.Новият котел осигурява по 250 тона пара за час и намалява емисиите във въздуха. Министър Петкова поздрави акционерите и ги даде за пример като чужди инвеститори, които пускат в експлоатация такива мащабни и екологосъобразни нови инсталации в своя завод.

"Най-отговорната ни грижа е безопасността и здравето на нашите служители и опазване на околната среда“, посочи Спирос Номикос."Солвей Соди" е най-големият завод в Европа и световен лидер на пазара за калцинирана сода с капацитет от 1,5 милиона тона годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България