Солисти на Националния оркестър на Франция идват за Дните на музиката в Балабановата къща в Пловдив

Ансамбъл от един от водещите европейски оркестри в света – Националния оркестър на Франция, ще гостува за първи път у нас и то още през месец септември. Поводът е есенното издание на 8-мия международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив. Българското присъствие в ансамбъла е родената в Пловдив великолепна солоконтрабасистка на именития оркестър Мария Широколийска. Тя ще изнесе концерт на 21 септември от 18.30 часа в Балабановата къща в Стария град заедно с прочутите солисти на Националния оркестър на Франция Никола Боне (виола), Мишел Мурагес (флейта), както и Мелани Дютрей (соло арфа наOrchestre Gardiens de la Paix).

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща”, който е носител на сертификата за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, ще предостави незабравими срещи с високото изкуство на едни от най-изтъкнатите музиканти на нашето време. Фестивалът ще бъде открит на 17 септември от 19 часа на сцената на Градския дом на културата „Борис Христов” с концерт на прочутата корейска звезда в класическата музика – пианистката Йоръм Сон, и блестящият наш цигулар Светлин Русев. От тази есен българския виртуоз е новият  концертмайстор на един от най-елитните оркестри в Европа - Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, като от 2005 г. до момента заемаше поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио.

Още много са акцентите в есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща”, като сред тях са първият съвместен концерт на цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко – и двете лауреати на изключително престижни международни конкурси, класик – джаз дуото KOVA - ZAPPA (Швейцария), самобитната Берковска духова музика, както и лауреатите на Първа награда от международния конкурс за камерна музика „Пловдив” TONG – LEE” (Кристин Лий – виолончело и Тонг Тонг – пиано) и др. По време на фестивала ще бъдат организирани „Музикартисимо майсторски класове”, които ще бъдат водени от Светлин Русев, Евгени Божанов, Лия Петрова и Виктория Василенко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони