Сотир Цацаров: Прокуратурата в Пазарджик е отговорна за изтеклите документи на ДАНС, открити в жилището на кмета на Септември

Труд/ архив
Сотир Цацаров

Отговорността в случая не е на МВР или на ДАНС, а на Районна прокуратура Пазарджик. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите по повод откритите документи на ДАНС при претърсване в жилището на кмета на Септември Марин Рачев, който е обвинен за сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост.

По повод теча на документи Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Валентин Радев бяха изслушани от депутати на съвместно заседание на вътрешна комисия и комисията за контрол над службите.

Цацаров обясни, че с негова заповед комисия е направила проверка, която е установила, че четирите документа имат "обща пресечна точка", която е Районна прокуратура Пазарджик. Нейният ръководител Георги Кацаров е поел отговорността и е подал оставка, която е била приета от ВСС, обясни Цацаров.

Не може да бъде установено кое е лицето осъществило копирането на документите, входирани в администрацията на районната прокуратура, допълни главният прокурор и каза, че става дума за документи, които не са секретни.

За депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев, който днес подаде оставка заради проверка от НАП за продажба на негова фирма, главният прокурор коментира, че прокуратурата се е самосезирала и проверява депутата за данъчно престъпление. Той допълни, че ако НАП докажат, че има нарушения, на Гамишев ще му се търси наказателна отговорност. Преди дни Гамишев получи и осъдителна присъда - две години условно, от Окръжен съд Благоевград за пътен инцидент със загинал пешеходец.

По случая с изоставените коне в подножието на Осоговската планина, голяма част от които загинаха, главният прокурор каза, че МВР със своята зоополиция е трябвало първа да реагира. И допълни, че кюстендилската районна прокуратура води проверка срещу собственика на конете за жестокост към животни, разходване на европейски средства и правомерността на получаването им.

Той обясни, че бъдещата европейска прокуратура няма да се занимава с подобни престъпления - за евентуална злоупотреба със средства от европрограми, а само с нарушения на финансовите интереси на общността. Главният прокурор даде пример с трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро.

За залятата с киселина жена в София, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че най-вероятно мотивът е личен и че МВР има конкретни данни по отношения на евентуалния извършител, които предстои да се потвърдят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право