Специалист на къси и дълги дистанции

Всеки трети купувач на Kuga избира електрическата врата на багажника, която се отваря с движение на крака

Комфортен, пъргав и надежден – Ford Kuga е един от най-продаваните SUV модели в Европа. Той се вмества в съвременната представа за универсален автомобил, защото е удобен за придвижване на къси и дълги дистанции, в града и извън него, върху хубави и лоши настилки със и без асфалт. С настъпването на студения сезон изпъква способността му да осигурява сигурност на хлъзгави пътища, каквито ни очакват в следващите месеци.

st-line_kuga_018

При последното си обновяване Ford Kuga получи по-голяма радиаторна решетка и нови фарове с дневни LED светлини. Дизайнерските корекции в предната и задната част на каросерията, и по-специално в светлините, акцентират върху спортно-елегантната визия и солидното присъствие. Моделът стъпва върху нови джанти с диаметър от 17 до 19 инча с различни покрития, включително никелирано. В цветовата гама са добавени нови модерни лакове. Любителите на превозването на прикачен товар ще получат електрически сгъваем теглич, който се прибира под задната броня, когато не се ползва. Багажникът е с вместимост над 450 л, а при сгънати задни облегалки побира над 1650 л. Предлага се хендсфри отваряне на вратата на товарното отделение с леко движение на крака под задната броня, когато ключът се намира в джоба или чантата. Това удобство се поръчва от всеки трети купувач, тъй като позволява лесен достъп до багажника, когато ръцете са заети с покупки или детски колички.

st-line_kuga_003

Подобренията в пътническата кабина се забелязват най-отчетливо от шофьорската седалка. Бутоните за управление са по-малко, което води до по-интуитивен контрол върху различните функции. В студените дни изпъква предимството на отопляемия кожен волан, на който има и удобни лостчета за смяна на предавките при желание за ръчно превключване на автоматичната скоростна кутия. Ръчната спирачка е електрическа и се задества с бутон. Така се освобождава повече място на централната конзола за поставяне на чаши и бутилки или на мобилни устройства, който се свързват с USB порт.

st-line_kuga_050

За задвижване се предлага избор между два дизелови и един бензинов двигател в няколко варианта по отношение на мощността. Бензиновият мотор от високотехнологичната генерация EcoBoost с турбо пълнене и директно впръскване е с работен обем 1,5 л, като генерира 120, 150 и 182 к.с. Двете по-ниски нива на мощност се съчетават с предно предаване и 6-степенна механична трансмисия, а най-високата версия е свързана с 6-степенен автоматик и задвижване на четирите колела. Базовият дизел с обем 1,5 л и мощност 120 к.с. е най-икономичният за придвижване модел Kuga. Той е с предно предаване и механична трансмисия, като изминава 100 км с 4,4 л гориво (по данни на производителя). По-големият 2,0-литров дизел се предлага със 150 и 180 к.с. и с ръчна или автоматична скоростна кутия, както и с 4х4. Тези варианти се отличават със съчетание от много добра динамика, еластичност и икономичност.

54-4-6kol

Всички версии на Kuga са оборудвани с автоматична старт-стоп система и технология за интелигентно зареждане на акумулатора с енергията при намаляване на скоростта, което позволява на алтернатора да се задейства избирателно при необходимост. До края на годината или до изчерпване на количествата моделът се предлага на специална цена от 38 990 лв. с ДДС.

По-лесни маневри и сигурно спиране

По характер Kuga е спокоен и комфортен автомобил, но в същото време притежава достатъчно динамични настройки, за да взима бързо завоите. Моделите на Ford винаги са се отличавали с образцово пътно поведение, което се потвърждава и от този SUV.

При всекидневното придвижване в градска среда работата на водача е улеснена от множество електронни асистенти. Системите за автоматично паркиране освобождават шофьора от задължението да върти волана, трябва само да натиска педалите при автономната маневра. Сензорите на автомобила засичат околните препятствия и други превозни средства, като предупреждават за опасност извън зрителното поле. Това е много полезна функция, особено при движение на заден ход без добра видимост.

st-line_kuga_064

Радарите на Kuga осигуряват работата и на системата за автоматично аварийно спиране в града при риск от челен сблъсък. Ако водачът не реагира при потенциална опасност и последвалите предупреждения, се задействат спирачките. Тази технология функционира до скорост 50 км/ч.

Искаш кафе – колата казва къде да отидеш

Kuga е първият автомобил, в който Ford започна да вгражда адаптивни биксенонови фарове. Те автоматично коригират ъгъла на светлинния лъч в зависимост от скоростта на движение, ъгъла на завиване и разстоянието до обектите отпред. При лошо време и силни валежи фаровете спомагат за по-добра видимост, като адаптират светлинния поток към условията и намаляват отблясъците от мократа настилка.

st-line_kuga_041

На борда на Kuga почитателите на модерните комуникации ще се забавляват с новата мултимедийна система SYNC 3 с цветен сензорен екран с диаметър 8 инча. Чрез нея водачите могат да дават прости команди на глас и с тях да управляват аудиото, навигацията и смартфона си. При изричане на думи като „I need a coffee“ или „I need petrol“ или „I need to park“ навигацията показва съответно близки заведения, бензиностанции и паркинги. По този начин по време на шофиране с глас може да се търсят дестинации, без вниманието да се насочва към писане на команди в системата. Сензорният екран на мултимедията се управлява с пръсти по същия начин като смартфон с уголемяване и намаляване на изображението.

54-3-6kol

Потребителите на iPhone могат да активират приложението Apple Car Play и още по-лесно да ползват телефона си в автомобила, като имат достъп до музиката, изпращат и получават съобщения и изпълняват други функции, без да отклоняват вниманието си от пътя. Същото важи и за телефоните на Android, за които Android Auto прави достъпни познатите приложения и услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили