Спинърът: Проверявай го, забранявай го и все пак той се върти

За тези, които си бъркат в носа, чешат се без нужда и шават с крака, за онези, които дъвчат чужди химикалки и ги връщат като изядени от куче кокалчета. За жените, които си въртят кичур коса за концентрация и след дълбок размисъл приличат на разплетени кошници. За мъжете, които си гризат ноктите, но най-вече за децата, които всекидневно тънат в блатото на досадата по класните стаи - за всички тях спинърът е спасение и благословия.

Вече дори държавните чиновници знаят какво представлява, а Държавната агенция за метрологичен и технически надзор го проверява за наличие на олово и живак. Евроинституциите са загрижени.

Ако сте от тези, които все още не стоплят за какво говорим, това са онези малки шарени безсмислени играчки, които се хващат с два пръста през средата, където има лагер, и се завъртат. Това е единственото, което правят! Въртят се безшумно, със свистене или с жужене - в зависимост от модела. В рекламата на всеки спинър обикновено пише по колко време продължава ротацията. С едно засилване и ако я оставите необезпокоявана, играчката може да се върти от две до 8 минути. Някои са лекички, други по-масивни, тежащи си на мястото. Изглеждат пълна глупост, но който не се е докоснал до тях, само той не е попаднал под обаянието им.

Названието им на английски е fidget spinners. Директен превод няма. Глаголът to fidget означава "да не ме свърта на едно място", spinner идва от spin, "въртя се". Тоест въртящото се чудо служи за занимавка, уталожване на напрежението и оползотворяване на излишната нервна енергия. Твърди се, че са много полезни за хора, страдащи от дефицит на вниманието, и за деца с аутизъм.

Както и с предишните мании - малките меки плетени хекчета, йо-йо играчките, онези две топки, вързани с въже, които се разлюляваха и се тракаха една с друга, така и със спинърите, има множество трикове. Сред номерата, за които може да гледате уроци в ютюб, са подхвърляне на спинър от един пръст на друг, от едната ръка и към другата и дори премятане зад гърба и улавяне в движение. Някои видеа събират десетки милиони гледания.

Една от най-хубавите черти на новата играчка, е това, че има безброй различни форми, цветове и видове, които предразполагат към колекционерско пристрастяване. Има евтини пластмасови и силиконови играчки, както и скъпи - от алуминий, бронз и неръждаема стомана. Стандартният спинър се състои се от четири лагерчета, три в периферията и едно в центъра, като лагерите в периферията не са задължителни, те придават маса на играчката. Има спинъри с различни форми, с различен брой лъчи, включително и идеално кръгъл спинър, без издатъци. Може да светят, съоръжени с LED светлини (източникът на олово и живак). Цената им варира от 2-3 лв до 1300 лв.

 

Без стотинка

Авторката на прототипа е с изтекъл патент

Кетрин измислила занимавката - прототипът на днешния спинър е нещо като пумпал, който се върти на пръста, във връзка с прочетена във вестника новина за момчета, които замеряли полицаи с камъни. Ако имаха с какво да си запълват времето, нямаше да се стига дотам, помислила си Хетингър. Първоначално мислите й се въртели около това дали не може да се направи гладък и лек камък, но в крайна сметка разработила спинъра. През 1997 г. вече получила патент за играчката и си насрочила срещи с няколко компании за играчки, сред които и един от основните производители на спинърите в днешно време.

Всички фирми й отказали под предлог, че няма да има интерес към изобретението. През 2005 г. изтекъл патентът и Кетрин не го подновила. Тя твърди че не съжалява, че е изпуснала шанса да забогатее и в момента разработва апликация за айфон, с която се отслабва.

 

Не правете така вкъщи!

Кретени пробват екстри на новата играчка

Ютюб герои вече участват в класации за най-тъп ъпгрейд на новата джаджа. Момче е открило топлата вода със следното приспособление: махаш капачета на централния лагер на спинъра и забиваш там флумастер. Пускаш го, а той се върти, не пада! - диви се 12-годишният младеж. Рожбата на XXI век, е изобретил пумпала, с който най-вероятно си е играл в детството дядо му.

Една от идиотщините е спинър, оборудван с фойерверки, който се върти и хвърля искри с опасност да подпали косата на "конструктора си". Друг е със залепени по перките ножчета за бръснене, но се оказва твърде немощен и успява само да одраска идиотски ухиления си създател. Истински опасни са два модела - с истински ножове по краищата и с малки горящи факли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл