Стара казарма в Петрич ще се превърне в музей по проект за 1,4 млн.лева

Старата сграда на гранични войски в Петрич ще се превърне в исторически музей.

Изграждането му ще струва 1,4 милиона лева, съобщиха от общината. Финансирането е по проект „Създаване на културен двуполюс "Серес – Петрич” по Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България 2014-2020 г. Водещ партньор е гръцката община Серес, а партньори са нашенската община, Университет „Аристотел”-Солун, Тракийски университет „Демокрит”-Комотини. Целта е създаване на два културни центъра с европейско значение - една в Петрич и една в Серес, които ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи.

Казармата, която ще се превърне в Исторически музей ще се намира в непосредствена близост до входа на голям бъдещ парк. Съкровищницата, в която ще бъдат подредени артефактите от региона, е проектирана да бъде на два етажа, ще има и малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата е 1190 кв. метра, с разгъната площ става 1930 кв. метра. 60% от достъпната за посетители площ (882 кв.м.) се предвижда за разполагане на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг със 105 паркоместа за леки автомобили и място за паркиране на два автобуса с туристи. Срещу музея ще има малък площад с водни площи, както и посетителски център.

Очаква се след изграждането на двата музея в Петрич и Серес да се създадат два големи културни обекта в трансграничния регион и в частност обособяването на музей в Петрич, който да предоставя достатъчно пространство и условия за експониране на богатото историческо и културно наследство на района, както и намиране на приложение на изоставените бивши военни поделения в двата града.

Южната българска община пък очаква с музея, парка и изграждането на спортен комплекс центъра на града да се превърне в място за срещи и развлечение на гражданите и гостите на Петрич. Общата стойност на проекта за българската община е 719 878,74 евро /с ДДС/, от които 575 300,35 евро са европейски пари. 144 578,39 евро следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони