Стоичков посланик на папа Франсиск

Христо Стоичков се превърна в един от кавалерите на мира на папа Франсиск. Най-големият български футболист бе капитан на световния отбор, който се изправи срещу Колумбия на стадиона в град Баранкия. Местната управа обнови напълно арената „Ромелио Мартинес“, а двубоят мина под егидата на фондацията на папата „Компромис за мир“. Камата призна, че все по-често ще бъде на събития, организирани от нея.

Благодаря ти, Баранкия, благодаря ти, Пибе!“, обърна се Стоичков към феновете и капитана на колумбийските звезди Карлос Валдерама.

Отборът на българската мегазвезда спечели с 5:3, а той се отличи с три асистенции. Треньор на световния отбор бе Велибор Милутинович. Сърбинът е единственият специалист, извел пет различни национални тима на световни финали. Двамата със Стоичков дълго се прегръщаха, след като съдбата ги е събирала само на подобни мачове. „След като Христо не може да се оправи с вашия футбол, то никой не може“, каза Бора в интервю пред „Труд“ по време на мондиала в ЮАР през 2010 година. Тогава имаше възможност Милутинович да поеме националния на България.

30-3

На шоуто в Баранкия присъстваха звезди от почти всички южноамерикански отбори. Най-добра форма демонстрира уругваецът Алваро Рекоба, бивш нападател на „Интер“. В атаката освен Стоичков му партнираше и аржентинецът Фернандо Кавенаги. Световният шампион с Бразилия от световното в Щатите Мауро Силва ръководеше халфовата линия.

За колумбийците най-известните звезди бяха Валдерама и Фаустино Асприля, съотборник на Стоичков за един сезон в „Парма“ през 90-те години.

За мен беше чест да съм част от този мач – разказа Стоичков за „Труд“. - За първи път бях в този град и видях колко хубав стадион са направили. Той ще е един от домакините на централноамериканските и карибски игри през лятото. Много се зарадвах да се видя отново с Тино Асприля, страхотно момче е. А с Валдерама ни свързва многогодишно приятелство. Той прелята половината свят, за да бъде на моя мач по случай 50-ия юбилей. Никога няма да го забравя. Колумбийският футбол е един от най-интересните. На световното в Бразилия звездите им Хамес Родригес и Радамел Фалкао показаха, че този отбор е сред най-атрактивните. Нищо чудно сега и на мондиала да се говори дълго за Колумбия.“

След мача Стоичков се прибра у дома в Маями, а след това замина за Мексико. В събота ще участва в тържествата по случай 70-ата годишнина на ЦСКА, където е един от съсобствениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ