Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Преди да се заемат с идейния проект, студентите посетиха Карин дом и се запознаха с нуждите на децата и експертите, които работят с тях.

Два студентски екипа от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се регистрираха за участие в международния архитектурен конкурс за идеен проект на новата сграда на Карин дом. Той бе обявен през ноември миналата година, след като общината дари терен от 2450 кв. м на организацията, предоставяща комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства.

Строителството ще бъде финансирано от датската фондация Велукс. Създаденият преди 25 г. от дипломата филантроп Иван Станчов Карин дом до момента развива дейността си в 112- годишната фамилна крайморска вила на рода Станчови, но базата отесня. Визиите за бъдещата ще се приемат до края на февруари.

Участниците от ВСУ са четвъртокурсници по архитектура, студенти в магистърската програма "Опазване на културното наследство" и дипломанти, а ръководители на двата екипа са д-р арх. Жечка Илиева – декан на Архитектурния факултет, и арх. Боряна Ножарова – преподавател в направление "Обществени сгради". "Участието в международния конкурс е възможност да демонстрираме уменията на нашите възпитаници да предложат хармонични обемни решения за територията и овладяване на специфичната функция на сградата", заяви д-р арх. Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони